Καθήκοντα Γενικού Διευθυντή στον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού ανέλαβε από τις 27/6/12, ο Μάριος Χαννίδης, μετά την επικύρωση του διορισμού του από το Υπουργικό Συμβούλιο.

«Θα πρέπει να προάγουμε την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος και να φροντίζουμε για τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών μας» ανέφερε ο νέος Γενικός Διευθυντής του ΚΟΤ σε δήλωσή του αμέσως μετά την επικύρωση του διορισμού του.

Ο Μάριος Χαννίδης είναι 36 ετών. Γεννήθηκε στη Λευκωσία και σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Hull του Ηνωμένου Βασιλείου. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, έκανε την πρακτική του εξάσκηση στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Τα τελευταία 11 χρόνια ήταν Γενικός Διευθυντής του Καρδιολογικού Ιδρύματος Κύπρου, εκπροσωπώντας το Καρδιολογικό Ίδρυμα, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Καρδιάς, καθώς και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Καρδιολογικών Ιδρυμάτων.

Διετέλεσε επί σειρά ετών μέλος Διοικητικών Συμβουλίων διαφόρων Οργανισμών στην Κύπρο και το εξωτερικό, μεταξύ άλλων στον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού, στο Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας, στην Τράπεζα USB, καθώς επίσης και Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Λατσιών.

Αύξηση στα έσοδα από τον Τουρισμό σημειώνει η Κύπρος

Με αύξηση στα έσοδα από τον τουρισμό της τάξης του 14,5% σε σχέση με πέρσι, έκλεισε ο φετινός Ιούνιος, ενώ υπήρξε και παράλληλη αύξηση των αφίξεων, δήλωσε πρόσφατα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νεοκλής Συλικιώτης, μετά από συνάντηση με το Δ.Σ. του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού. Ο Υπουργός ανέφερε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2012, η συνολική αύξηση στις αφίξεις ήταν 2,8% και πρόσθεσε ότι αυτό είναι σημαντικό, αφού όπως είπε, υπήρχαν κάποιες ανησυχητικές τάσεις στην αρχή της χρονιάς. Οπως επεσήμανε ο Ν. Συλικιώτης, έγιναν προσπάθειες να διατηρηθούν οι αφίξεις στα ίδια επίπεδα με πέρσι, όταν καταγράφηκαν σημαντικές αυξήσεις της τάξης του 10% στις αφίξεις και 13% στα έσοδα σε σχέση με το 2010.

Ανέφερε, επίσης, ότι από τα στοιχεία καταγράφεται μικρότερη μείωση από κάποιες χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο απ’ ό,τι αναμενόταν, ενώ από άλλες ευρωπαϊκές χώρες καταγράφεται αύξηση ενώ αναμενόταν μείωση. Σημείωσε, επίσης, ότι καταγράφεται θεαματική αύξηση από τη Ρωσία και ότι και η φετινή χρονιά θα κλείσει με θετικό πρόσημο. Εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι αυτό που έχει περισσότερη σημασία δεν είναι να αυξάνονται οι αφίξεις και τα έσοδα, αλλά να συνεχιστεί η προσπάθεια για προβολή και η προσπάθεια για λήψη μέτρων, όπως απλοποιήσεις στη θεώρηση διαβατηρίων και εγκαθίδρυση νέων πτήσεων, που θα βοηθήσουν την αύξηση ιδιαίτερα από νέες αγορές.

Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες και από την πλευρά του κράτους και από την πλευρά των ιδιωτών για βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου, ώστε να διατηρηθούν αυτές οι αγορές.

«Πρωτεύουσα» του Kite Surfing η Λάρνακα

Ελκυστικός προορισμός και για τον αθλητικό τουρισμό φιλοδοξεί να γίνει η Λάρνακα, η οποία διαθέτει τη μοναδική παραλία στην Κύπρο όπου διεξάγεται ένα σχετικά καινούργιο και ήδη, εξαιρετικά δημοφιλές άθλημα, το Kite Surfing.
Σύμφωνα με την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λάρνακας, η παραλία Σοφτάδες, μεταξύ Κιτίου και Μαζωτού, είναι η μοναδική ακτή στην Κύπρο όπου διεξάγεται σήμερα οργανωμένα το καινούργιο άθλημα Kite Surfing, το οποίο κερδίζει συνεχώς έδαφος στο νεανικό κοινό. Στους Σοφτάδες λειτουργεί σχολή «αετοσανίδας» και σύμφωνα με την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης, η δυτική επαρχία της Λάρνακας και οι παραλίες της έχουν εξαιρετικό συγκριτικό πλεονέκτημα ένεκα των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών για τη διεξαγωγή του εν λόγω αθλήματος, δηλαδή των ανέμων και των θαλάσσιων κυμάτων. Το άθλημα έχει καταστεί πλέον μόδα για χιλιάδες νέους στο εξωτερικό, γι’ αυτό και η εταιρεία προσπαθεί να καθιερώσει τη Λάρνακα ως προορισμό Kite Surfing, προσελκύοντας ξένους τουρίστες που ενδιαφέρονται για το άθλημα, δημιουργώντας, παράλληλα, και την ανάλογη υποδομή στην παραλία.

Το Kite Surfing είναι συνδυασμός του surfing με τη χρήση χαρταετού. Ο αθλητής “πετά” πάνω στα κύματα σε μια σανίδα ρυμουλκούμενος από χαρταετό.

Πράσινες κυπριακές παραλίες

Στα πλαίσια του προγράμματος «Πράσινες Κυπριακές Παραλίες», ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, το Travel Foundation UK και ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αειφόρου Τουρισμού, με την υποστήριξη του Δήμου Παραλιμνίου και της Green Dot Cyprus, διοργάνωσαν καθαρισμό της ακτής και του βυθού της παραλίας του Fig Tree Bay στον Πρωταρά, την Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012. Στον καθαρισμό συμμετείχαν πρόσκοποι από το Παραλίμνι, εργαζόμενοι από τον Δήμο, εθελοντές από την εταιρεία Thomas Cook, καθώς και εθελοντές δύτες από την Easy Divers Cyprus.

Mηχανισμός αυτόνομης πρόσβασης για ΑΜΕΑ στην Τουριστική Πλαζ Γεροσκήπου, με τη συμβολή του ΚΟΤ

Ο Δήμος Γεροσκήπου, σε συνεργασία με την Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου, προχώρησε στην προμήθεια και εγκατάσταση μηχανισμού αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα, στην Τουριστική Πλαζ της Γεροσκήπου, συμβάλλοντας στην προσπάθεια που καταβάλλεται, προκειμένου η Κύπρος και ειδικά οι παραλίες της, να καταστούν πιο προσβάσιμες στα άτομα με αναπηρίες.

Για το σκοπό αυτό, η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου, παραχώρησε δωρεάν τον ειδικό τάπητα που τοποθετήθηκε στην παραλία, ενώ το τροχοκάθισμα, σε ποσοστό 100%, επιχορήγησε ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού.
Ο Δήμος Γεροσκήπου προωθεί ενέργειες για τη δημιουργία ειδικών χώρων στάθμευσης που θα εξυπηρετούν αποκλειστικά τα άτομα με αναπηρίες.

Συνεχίζεται η υλοποίηση του έργου «Ευμάθιος Φιλοκάλης»

Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων και το Τμήμα Αρχαιοτήτων ανακοινώνουν ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012 συνεχίστηκε η υλοποίηση των δράσεων του έργου: «Ευμάθιος Φιλοκάλης, Ανάδειξη Επιλεγμένων μεσοβυζαντινών μνημείων Κρήτης Κύπρου με καινοτόμες μεθόδους», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013. Το έργο συμπεριλαμβάνει δράσεις ολοκληρωμένης διαχείρισης δύο μεσοβυζαντινών μνημείων, της Παναγίας της Κοφίνου και της Αγίας Μαρίνας στο Καντού. Ολοκληρώθηκαν κατά το 2011 οι ανασκαφές στον περιβάλλοντα χώρο των δύο μνημείων και η α’ φάση συντήρησης των τοιχογραφιών της Παναγίας Κοφίνου.
Από τον Ιανουάριο ξεκίνησε και συνεχίζεται στην Παναγία της Κοφίνου η δεύτερη φάση συντήρησης των τοιχογραφιών, με στερεώσεις και καθαρισμούς.

Σύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο θα κατασκευαστεί στο Τρόοδος

Σε συμφωνία για την ανέγερση σύγχρονου χιονοδρομικού κέντρου στο Τρόοδος κατέληξαν οι: ΚΟΑ (Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού), ΚΟΤ και Ομοσπονδία Χιονοδρόμων Κύπρου σε κοινή συνάντηση που είχαν εκπρόσωποί τους την περασμένη Τρίτη. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΧΚ, Ντίνος Λευκαρίτης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Olympus 2012 – Ημέρα των Χιονοδρόμων Πρωταθλητών», που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Ολυμπιακό Μέγαρο, «η εξάσκηση του αθλήματος και ο πρωταθλητισμός προϋποθέτουν κατ’ ελάχιστον και τις απαιτούμενες εγκαταστάσεις, γι’ αυτό είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι, σε κοινή συνάντηση που είχαμε χθες με τον ΚΟΑ και τον ΚΟΤ, καταλήξαμε σε συμφωνία για την ανέγερση του Νέου Κτηρίου στο SunValley.

Πιστεύουμε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε την τελική απόφαση των Δ.Σ. των δύο οργανισμών και ευελπιστούμε ότι πολύ σύντομα θα καταφέρουμε να πραγματοποιήσουμε το μεγαλεπήβολο αυτό όραμά μας που αποτελεί έναν από τους πρωταρχικούς στόχους που θέσαμε σαν Δ.Σ.».

14ο Pafos Aphrodite Festival – Όπερα «OTELLO» υπό την αιγίδα της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. στις 7, 8 και 9 Σεπτεμβρίου 2012  στο Μεσαιωνικό Κάστρο Πάφου

Με τη δημοφιλή όπερα του Giuseppe Verdi Otello, έργο που συνδέεται με την ιστορία της Κύπρου αφού η υπόθεσή του διαδραματίζεται στο Κάστρο της Αμμοχώστου, ανοίγει την αυλαία του το Pafos Aphrodite Festival 2012. Η φετινή διοργάνωση θα αποτελεί και θα ενσαρκώνει ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα με ιδιαίτερη λαμπρότητα αφού θα τελείται υπό την αιγίδα της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που προσδίδει στο θεσμό μια πρόσθετη αίγλη και αναγνώριση.

Το λυρικό αριστούργημα του G. Verdi Otello θα παρουσιάσει η Όπερα του Εθνικού Θεάτρου της Σλοβακίας και οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στις 7, 8 και 9 Σεπτεμβρίου στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάφου.
Η όπερα Otello αποτελείται από τέσσερις πράξεις και το λιμπρέτο ανήκει στον Αρίγκο Μπόιτο. Αποτελεί διασκευή του ομώνυμου θεατρικού έργου του Ουίλιαμ Σαίξπηρ και έκανε πρεμιέρα στη Σκάλα του Μιλάνου στις 5 Φεβρουαρίου 1887. Ήταν η προτελευταία όπερα του μεγάλου μουσουργού.

Για προκρατήσεις και περισσότερες πληροφορίες το κοινό μπορεί να επικοινωνήσει με τα Γραφεία της εταιρείας Pafos Aphrodite Festival στην Πάφο στο τηλέφωνο 00357 26 822218, και στην ιστοσελίδα www.pafc.com.cy. Τιμές των εισιτηρίων: 35 ευρώ, 50 ευρώ, 60 ευρώ και 80 ευρώ. Η ταυτόχρονη οπτική μετάφραση στην ελληνική και αγγλική γλώσσα θα γίνεται μέσω υποτίτλων.