Το αργότερο σε επτά μήνες θα αποπερατωθεί το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας καθώς, σύμφωνα με δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα στο ΑΜΠΕ, επιταχύνονται οι διαδικασίες για την περάτωση του σε μια προσπάθεια να στηριχθεί περισσότερο η σύγχρονη παραγωγή πνεύματος.
Στην πρώτη τηλεοπτική συνέντευξή του, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο κ. Τζαβάρας, μιλώντας στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΜΠΕ, εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις προοπτικές του πολιτισμού στην Ελλάδα, παρά την παρούσα κρίση.
Χωρίς να αισθάνεται ξένος στην καρέκλα του συγκεκριμένου υπουργείου, κατά τη δήλωσή του σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός τόνισε πως «η κρίση γεννά νέες δυνατότητες για την ανάπτυξη του πολιτισμού στη χώρα μας, καθώς βοηθά στην επί το ορθολογικότερο αξιοποίηση του υπάρχοντος ανθρώπινου προσωπικού που ασχολείται με τα δρώμενα και την προώθηση της «άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς» του τόπου μας, σε συνδυασμό με την δεδομένη αξία του αρχαίου πνεύματος.
Ο κ. Τζαβάρας αναφερόμενος στις προτεραιότητες που έχει θέσει ο ίδιος, τόνισε πως η «συστέγαση» του υπουργείου Πολιτισμού με αυτό της Παιδείας δεν αποτελεί τροχοπέδη στην προσπάθεια για αναβάθμιση της ποιότητας παροχής πολιτισμού, καθώς στόχος παραμένει η ανάδειξη των αξιών της καθημερινής ζωής και της δημιουργίας, που και αυτό αποτελεί ένδειξη της «ετερότητας» και της μοναδικότητας του ελληνικού πολιτισμού, ο οποίος περνά και μέσα από την παιδεία.
Σχετικά με τα εγγενή και χρόνια προβλήματα του υπουργείου, όπως οι ελλείψεις σε προσωπικό, η στέγαση των υπηρεσιών και την έλλειψη πόρων, ο υπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στις δράσεις που προτίθεται να αναλάβει άμεσα για την αντιμετώπισή τους.
Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός διαβεβαίωσε πως ήδη έχει δρομολογηθεί η λειτουργία, μέσω κατάλληλων παρεμβάσεων και συνεννοήσεων με τους εμπλεκόμενους φορείς, των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων σε όλη την Ελλάδα, ιδιαίτερα κατά τις ημέρες με μεγάλη τουριστική προσέλευση και πέραν του καθιερωμένου ωραρίου.
Ακολούθως, τόνισε πως θα γίνει ρύθμιση της στέγασης των υπηρεσιών του υπουργείου από την πανσπερμία των κτισμάτων, που κοστίζουν σε ενοίκια ποσό ισάριθμο με 3,5 εκατομμύρια ευρώ, αλλά και χρήσης και αξιοποίησης χώρων που ήδη ανήκουν στο υπουργείο και παραμένουν ανενεργοί.
Όσον αφορά τους πόρους του υπουργείου, ο κ. Τζαβάρας αναφέρθηκε στις δυνατότητες που προσφέρουν τα προγράμματα ΕΣΠΑ στην εξεύρεση κονδυλίων για διάφορες δράσεις, και τόνισε την πρωτοβουλία για αλλαγή στον νόμο περί πολιτιστικών χορηγιών, ο οποίος αποτελεί βασικό άξονα για την αγαστή σύζευξη ιδιωτικού και δημόσιου στην πολιτιστική δημιουργία.
Στην ερώτηση για την χθεσινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για κατάργηση των διαφόρων επιτροπών και την επίπτωση που αυτό το μέτρο μπορεί να έχει στη λειτουργία του υπουργείου Πολιτισμού, ο κ. Τζαβάρας τόνισε πως αυτή η απόφαση δίνει και το μέτρο που θα κινηθεί η νέα ηγεσία του, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως ο ίδιος δεν πρόκειται να ασχοληθεί, ακολουθώντας «αστυνομικές μεθόδους», με το παρελθόν και τις παραλείψεις, ή τις δαπάνες προηγούμενων διαχειρίσεων, αλλά θα προσπαθήσει ο ίδιος να εξορθολογήσει τα δεδομένα δράσης των υπηρεσιών του.
Τέλος, ο κ. Τζαβάρας αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που έχει και καλείται ακόμη περισσότερο να διαδραματίσει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων στην προώθηση και παρουσίαση του ελληνικού πολιτισμού.