Για τις συνομιλίες που είχε με την τρόικα αλλά και για την αίσθηση που έχει ότι πολύ δύσκολα ξεριζώνεται η νοοτροπία που έχουν οι Έλληνες, μίλησε σε συνέντευξη του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης.

«Ήρθαν να δούμε από κοινού θέματα τουρισμού», είπε ο κ. Ανδρεάδης, «τις προοπτικές του, τυχόν βελτιώσεις κ.λπ. Εχουν υπόψη τους τη σχετική έρευνα της “Μακίνσεϊ” αλλά και τη δική μας, και συνολικά έχουν καλή εικόνα σχετικά με το τι γίνεται στον ελληνικό τουρισμό. Γενικά, θα έλεγα ότι ξέρουν πολύ καλά τι πρέπει να γίνει για να βγει η χώρα από το τέλμα. Εκεί που σηκώνουν τα χέρια ψηλά είναι όταν βλέπουν ότι δεν γίνονται αυτά που πρέπει να γίνουν. Μας λένε απορημένοι, περνάτε ένα νόμο αλλά δεν τον ακολουθείτε.

Λέτε, θα κάνετε συγχωνεύσεις αλλά συγχωνεύσεις δεν βλέπουμε. Κινείστε με πολύ αργές κινήσεις. Λέτε θα απελευθερώσετε το εργασιακό καθεστώς, αλλά επί της ουσίας δεν κάνετε τίποτα. Πραγματικά, οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι. Βλέπουν ότι δεν υπάρχει βούληση από την πολιτεία. Το κακό είναι ότι δεν υπάρχει μια σταθερή πορεία ώστε να πάρει μπρος σιγά σιγά η οικονομία. Αντιθέτως, υπάρχει μια αποσταθεροποιητική πορεία. Πρέπει να πω ότι η αρχική “συνταγή” ήταν υπερβολικά φιλόδοξη δεδομένου ότι και οι “τροϊκανοί” περίμεναν μέσα σε δύο, τρία χρόνια ένα κράτος να ξεχάσει πώς λειτουργούσε εδώ και εκατό χρόνια, να μάθει από τη μία στιγμή στην άλλη να είναι σοβαρό και αυτός ο λαός να μάθει να πληρώνει φόρους κ.λπ. Εδώ ολόκληρη Ανατολική Γερμανία –που έχει το γερμανικό DNA μέσα της– παλεύει ακόμα με τα ανακλαστικά του σοσιαλιστικού παρελθόντος της. Στην πραγματικότητα, για να αλλάξει η Ελλάδα, θα χρειαστούν δύο γενιές.

«Κάποια πράγματα απαιτούν γρήγορο συμμάζεμα, όντως, αλλά δεν μπορείς να περιμένεις από αυτό το κράτος να μεταμορφωθεί. Επειτα, πρέπει να υπάρξει μία καθαρή γραμμή για το πού θα πάει η χώρα. Και πρέπει ο κόσμος να πιστέψει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, ειδικά οι Γερμανοί, στηρίζουν μια Ελλάδα η οποία, μακροπρόθεσμα, σε δέκα με είκοσι χρόνια, θα είναι μια χώρα σοβαρή. Δεν μπορείς να βάλεις μια χώρα να ξεκινήσει απ’ το μηδέν χωρίς να έχεις απαντήσει σε αυτό το, υπαρξιακό εν τέλει, ερώτημα. Ο ελληνικός λαός θα υποστεί τις θυσίες που πρέπει να υποστεί, αρκεί να ξέρει ότι υπάρχει μια στήριξη».

Σε ό,τι αφορά στη νοοτροπία των Ελλήνων ο κ. Ανδρεάδης σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή» δήλωσε πως αισθάνεται ότι βρίσκεται αντιμέτωπος με μια νοοτροπία πολλών χρόνων, η οποία δύσκολα ξεριζώνεται. «Ναι, διότι μάθαμε ότι ο νόμος είναι εκεί αλλά με ένα “παραθυράκι” μπορούμε να τον παρακάμψουμε χωρίς να γίνει τίποτα. Κι αυτό, συμβαίνει σε όλα τα επίπεδα. Για να είμαστε μια στοιχειωδώς σοβαρή χώρα, πρέπει να υπάρξει μια γραμμή: να τηρούμε τους νόμους σε όλα τα επίπεδα. Πέρα από τη νοοτροπία, δείτε τι γίνεται στη Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη, αν δεν είναι άμεση, ταχεία και αποτελεσματική, δεν είναι Δικαιοσύνη. Ετσι δημιουργείται σταδιακά ένα “και τι έγινε;” αφού η ίδια η Δικαιοσύνη κωλυσιεργεί. Μου κάνει κάποιος μια μήνυση που θα εκδικαστεί έπειτα από χρόνια, ο δικαστής θα με κρίνει ετεροχρονισμένα με άλλη λογική και δεν θα γίνει τίποτα. Κι αυτό αναπαράγεται. Είπαμε, λοιπόν, τέλος. Ως εδώ».

Στην ερώτηση αν η αναταραχή με τα ταξί προκάλεσε σοβαρή ζημία στον τουρισμό, ο κ. Ανδρεάδης απαντά: «Ναι, φυσικά. Αλλά αντισταθμίστηκε με εκπτώσεις στις οποίες αναγκάστηκαν να καταφύγουν οι τουριστικές επιχειρήσεις. Από τις 15 Αυγούστου, δόθηκαν επιπλέον προσφορές στα τουριστικά “πακέτα”. Βεβαίως, αυτό έχει ένα τίμημα: μειωμένα έσοδα. Ενώ, λοιπόν, υπήρξε προσφορά, εξαιτίας αυτών των καταστάσεων είχαμε από τον Αύγουστο και μετά μείωση των εσόδων. Πάντως, ο ελληνικός τουρισμός πήγε καλά φέτος. Παρότι η χώρα βράζει, στον τομέα των αφίξεων θα πιάσουμε φέτος το μεγαλύτερο νούμερο που είχαμε ποτέ.

Σκεφτείτε μόνο να είχαμε επαγγελματικό τομέα μάρκετινγκ ο οποίος θα έκανε branding της Ελλάδας και θα την έβαζε στις νέες αγορές, σκεφτείτε να δούλευαν οι μηχανισμοί, πού θα βρισκόταν η χώρα. Γι’ αυτό και η μελέτη μας λέει ότι ώς το 2020 ο τουρισμός, θα δώσει τα 24 δισ. περίπου από τα 50 συνολικά που υπολογίζεται να έρθουν, βάσει του συνολικού αναπτυξιακού προγράμματος. Οσα δώσει ο τουρισμός μόνος του θα δώσουν όλοι οι άλλοι τομείς ανάπτυξης της χώρας. Αλλά, για να γίνει αυτό, απαιτούνται κάποιες προϋποθέσεις διότι όσο δυναμικός είναι ο τουρισμός, άλλο τόσο είναι και ευαίσθητος».