Την Τετάρτη, στις 16:00 το απόγευμα, στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας θα τελεστεί η νεκρώσιμη ακολουθία για τον φωτορεπόρτερ Γιάννη Κυριακίδη, που πέθανε τα ξημερώματα σε ηλικία 92 χρονών.

Η ταφή θα γίνει στα κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου.

«Όποιος δεν γνώρισε τον Κυριακίδη δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι γνώρισε τη Θεσσαλονίκη»… Τη χαρακτηριστική ρήση δημοσιογράφων – φίλων και συνεργατών του Γιάννη Κυριακίδη, όπως αυτή αρθρώθηκε στη διάρκεια εκδήλωσης προς τιμή του, τον Απρίλιο του 2013, στο Μορφωτικό της Ίδρυμα, επικαλείται στην ανακοίνωσή της η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης επ’ αφορμή του θανάτου του.

«Ο δημοσιογραφικός κόσμος αποχαιρετά σήμερα τον φωτοειδησεογράφο Γιάννη Κυριακίδη, εμβληματική προσωπικότητα της Ενημέρωσης. Ο θάνατός του, σε ηλικία 92 ετών, μεταβάλλει τα χαρακτηριστικά της Θεσσαλονίκης, καθώς το έργο και η πληθωρική παρουσία του εκλιπόντος έχουν εγγραφεί στην ίδια την ταυτότητα της πόλης.

Ο Γιάννης Κυριακίδης, τηρώντας μια άνευ προηγουμένου ισορροπία μεταξύ αυστηρού επαγγελματισμού και αντισυμβατικότητας (βασισμένης πρωτίστως σε ιδιόρρυθμο χιούμορ) καθιέρωσε την έννοια του φωτοειδησεογράφου σε κάθε είδους κοινό κι εντέλει στη συλλογική συνείδηση της Θεσσαλονίκης, εκτείνοντας παράλληλα την εμβέλειά της εκτός των ελληνικών συνόρων.

Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΜ-Θ και του Μορφωτικού Ιδρύματος συλλυπούνται τους οικείους του εκλιπόντος και εκφράζουν τη βαθιά θλίψη τους για την απώλεια μιας από τις πιο χαρακτηριστικές μορφές της δημοσιογραφίας», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ανακοινώσεις για το θάνατο του Γιάννη Κυριακίδη εξέδωσαν -μέχρι στιγμής- ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης (τον χαρακτηρίζει ως έναν άνθρωπο «που σημάδεψε με το έργο του αλλά και με την παρουσία του, τη ζωή της Θεσσαλονίκης» και κορυφαίο φωτορεπόρτερ, «που κατέγραψε με το φακό του ανθρώπους και γεγονότα για περισσότερα από 70 χρόνια»), το Ποτάμι, διά του προέδρου του Σταύρου Θεοδωράκη (χαρακτηρίζει τον εκλιπόντα ως «θρύλο του ελληνικού φωτορεπορτάζ, που το υπηρέτησε σχεδόν 70 χρόνια» και τη «ζωή του ως άξια να τη διηγούμαστε) και ο πρώην νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης (τον χαρακτηρίζει ως «σύμβολο αυτής της πόλης»).