Ήταν μια μέρα σαν αυτή του 1982, όταν ο Μάικλ Τζάκσον δεν κυκλοφόρησε απλά ένα άλμπουμ. Δημιούργησε έναν πολιτισμικό σεισμό. Το «Thriller» έγινε το πιο επιτυχημένο άλμπουμ όλων των εποχών, με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 70 εκατομμύρια αντίτυπα. Πέρα από τα 8 Grammy και τα ρεκόρ πωλήσεων, το «Thriller» κατάφερε κάτι πολύ πιο σημαντικό: να ενώσει διαφορετικά μουσικά είδη και πολιτισμούς. Από το ποπ και το ροκ μέχρι τη R&B και τη φανκ, το άλμπουμ είναι μια γέφυρα που δείχνει ότι η μουσική δεν έχει όρια.

5 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για το «Thriller»

Το «Thriller» δεν ήταν το αρχικό όνομα

Πριν πάρει το θρυλικό του όνομα, το άλμπουμ επρόκειτο να ονομαστεί «Starlight». Ο στιχουργός Ρον Τέμπερτον, όμως, πρότεινε το «Thriller», θεωρώντας ότι ήταν πιο κινηματογραφικό και είχε δυναμική για παγκόσμια αναγνώριση.

Ο Έντι Βαν Χάλεν ηχογράφησε το θρυλικό σόλο του «Beat It» δωρεάν

Ο θρυλικός κιθαρίστας του συγκροτήματος Van Halen έπαιξε στο «Beat It» χωρίς καμία αμοιβή, επειδή το θεώρησε μια καλλιτεχνική πρόκληση. Και το καλύτερο; Το σόλο του ηχογραφήθηκε σε μόλις μία λήψη!

Η επιτυχία του Thriller «έσωσε» το MTV

Μέχρι το 1983, το MTV δεν προέβαλε βιντεοκλίπ μαύρων καλλιτεχνών. Όταν το κανάλι ξεκίνησε να παίζει το «Billie Jean» μετά από πίεση του Τζάκσον και της Epic Records, η τηλεθέαση εκτοξεύθηκε, αλλάζοντας για πάντα την πολιτική του καναλιού.

Ο ήχος της πόρτας στο «Thriller» είναι… αληθινός

Η πόρτα που κλείνει στο τέλος του κομματιού είναι από την ηχογράφηση της πραγματικής πόρτας στο στούντιο, προσθέτοντας μια αυθεντική πινελιά στην ανατριχιαστική ατμόσφαιρα του τραγουδιού.

Το βιντεοκλίπ του «Thriller» παραλίγο να μην υπάρξει ποτέ

Παρά τη φήμη του, το βιντεοκλίπ του τραγουδιού ήταν τόσο ακριβό για την εποχή που ο Τζάκσον χρειάστηκε να χρηματοδοτήσει μέρος του από την προσωπική του περιουσία. Ευτυχώς το τόλμησε, καθώς το βίντεο άλλαξε για πάντα τον τρόπο που βλέπουμε τη μουσική.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

1786: Καταργείται η θανατική ποινή στην Τοσκάνη, για πρώτη φορά στον κόσμο, από το Μέγα Δούκα της Τοσκάνης Λεοπόλδο Β’, μετέπειτα Αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερμανικού Έθνους.

1822: Απελευθερώνεται το Ναύπλιο από τον Στάικο Σταϊκόπουλο

1874: Επεισόδια σημειώνονται στην Ελληνική Βουλή, καθώς ο προϋπολογισμός ψηφίζεται από την κυβέρνηση Βούλγαρη χωρίς τη νόμιμη απαρτία. Είναι τα λεγόμενα «Στηλιτικά». Στις στήλες των εφημερίδων δημοσιεύονται -για διαπόμπευση- τα ονόματα των βουλευτών που στηρίζουν τον Δημήτριο Βούλγαρη.

1925: Ο δικτάτορας, Θεόδωρος Πάγκαλος, απαγορεύει στις γυναίκες να φοράνε κοντά φουστάνια όταν βγαίνουν έξω. Το στρίφωμα δεν πρέπει να απέχει από το έδαφος περισσότερο των 30 εκατοστών.

1954: Ένας μετεωρίτης περνά μέσα από τη στέγη ενός σπιτιού και χτυπά μια γυναίκα που κοιμόταν. Είναι η μοναδική τεκμηριωμένη περίπτωση ανθρώπου που τραυματίστηκε από μετεωρίτη στο δυτικό ημισφαίριο.

1958: Υποβάλλεται στον υπουργό Δημοσίων Έργων, Σόλωνα Γκίκα (κυβέρνηση Καραμανλή), η μελέτη για την κατασκευή του Μετρό των Αθηνών, το οποίο «θα κατασκευαστεί προσεχώς και κατά τμήματα». Το «προσεχώς» σήμαινε 33 χρόνια αργότερα…

1963: Μετά τις διακοινοτικές ταραχές στην Κύπρο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, αρχιεπίσκοπος Μακάριος, υποβάλλει στους Τουρκοκυπρίους σειρά προτάσεων για την εξομάλυνση της κατάστασης («13 σημεία»).

1979: Κυκλοφορεί στη Μεγάλη Βρετανία ένα από τα θρυλικά άλμπουμ της ροκ, το «The Wall» των Pink Floyd και πουλάει μέσα σε δύο εβδομάδες 6 εκατομμύρια αντίτυπα.

1979: Ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ γίνεται ο πρώτος προκαθήμενος της καθολικής εκκλησίας, που παρακολουθεί, μετά από μια ολόκληρη χιλιετία, τη θεία λειτουργία σε ναό της ορθόδοξης εκκλησίας, στην Κωνσταντινούπολη.

1981: Για την αντιμετώπιση του νέφους στο κέντρο της Αθήνας, αποφασίζεται η εφαρμογή κλιμακωτού ωραρίου στην αγορά και η εναλλάξ κυκλοφορία των αυτοκινήτων (μονά-ζυγά).

1982: O Μάικλ Τζάκσον κυκλοφορεί το άλμπουμ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών, το Thriller.

1982: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλο της αθλητικής εφημερίδας «Ο Φίλαθλος».

Γεννήσεις

1667 – Τζόναθαν Σουίφτ, ιρλανδός συγγραφέας, δημιουργός του κλασικού έργου «Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ»

1835 – Μαρκ Τουέιν, αμερικανός συγγραφέας, γνωστός για τα βιβλία «Οι Περιπέτειες του Τομ Σόγιερ» και «Χακ Φιν»

1874 – Ουίνστον Τσόρτσιλ, άγγλος πολιτικός, πρωθυπουργός της Βρετανίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας1882 – Ιωάννης Δεμέστιχας, έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός, σημαντική προσωπικότητα της περιόδου του Εθνικού Διχασμού

1949 – Βλάσσης Μπονάτσος, έλληνας τραγουδιστής και ηθοποιός, μέλος του θρυλικού συγκροτήματος «Πελόμα Μποκιού»

1950 – Γιάννης Σπάθας, έλληνας κιθαρίστας, ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος «Socrates Drank the Conium»

1990 – Λευτέρης Πετρούνιας, έλληνας αθλητής, γνωστός για τις διακρίσεις του στην ενόργανη γυμναστική και ιδιαίτερα στους κρίκους

Θάνατοι

Πολ Γουόκερ

1866 – Τζον Μέρσερ, άγγλος χημικός και βιομήχανος, γνωστός για την ανακάλυψη της διαδικασίας «μερσεροποίησης» βαμβακιού

1900 – Όσκαρ Ουάιλντ, ιρλανδός συγγραφέας, γνωστός για έργα όπως «Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι»

1935 – Φερνάντο Πεσσόα, πορτογάλος ποιητής, από τους σημαντικότερους της παγκόσμιας λογοτεχνίας

2013 – Πολ Γουόκερ, αμερικανός ηθοποιός, γνωστός για τη συμμετοχή του στη σειρά ταινιών «Fast & Furious»

2015 – Μηνάς Χατζησάββας, έλληνας ηθοποιός, με πλούσιο έργο στο θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο

Επέτειοι – Παγκόσμιες Ημέρες

Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Χημικού Πολέμου
Ημέρα Πόλεων για τη Ζωή

Γιορτάζουν

Ανδρέας, Ανδριάνα, Ανδριανή