Ο καιρός θα παραπέμπει έντονα σε φθινόπωρο από το βράδυ της Δευτέρας, καθώς αναμένεται αισθητή πτώση της θερμοκρασίας έως και 8 βαθμούς, ενώ θα υπάρξουν και ισχυρές ριπές ανέμου.

Ο παρουσιαστής του Mega, Γιάννης Καλλιάνος, μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ανέφερε ότι ο υδράργυρος θα κάνει βουτιά από 6 έως και 8 βαθμούς Κελσίου.

Επίσης, ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, ανέφερε στο Star ότι «από το βράδυ της Δευτέρας αρχίζει το φθινόπωρο», με έντονα φαινόμενα όπως βροχές και καταιγίδες να σημειώνονται σε Μακεδονία, Θράκη και Δυτικό Αιγαίο.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών πολύ ενισχυμένο βορειοδυτικό ρεύμα θα επικρατήσει από τις απογευματινές ώρες της Κυριακής 29/09 σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Μάλιστα από αργά το βράδυ οι άνεμοι αναμένεται να παρουσιάσουν περαιτέρω ενίσχυση. Κατά το πρώτο 12ωρο της Δευτέρας 30/09 θα επηρεαστούν περισσότερο η Κεντρική Μακεδονία, η ευρύτερη περιοχή του Θερμαϊκού Κόλπου, η πόλη της Θεσσαλονίκης, οι Σποράδες, η Εύβοια και οι Βόρειες Κυκλάδες και δευτερευόντως τμήματα της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας.

Στην ομάδα χαρτών που ακολουθεί παρουσιάζεται η πρόγνωση για τις ριπές του ανέμου από το βράδυ της Κυριακής 29/09 έως το πρωί της Δευτέρας 30/09. Όπως φαίνεται, το βράδυ της Κυριακής (21:00) αναμένονται ριπές ανέμου που τοπικά θα ξεπερνούν τα 70 – 80 km/h, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας (03:00) και το πρωί της Δευτέρας (09:00), αναμένονται ριπές ανέμου που τοπικά θα ξεπερνούν τα 90 km/h.

Ο καιρός των επόμενων ημερών

Ακολουθεί η αναλυτική πρόγνωση της ΕΜΥ:

Δευτέρα 30/09

Θυελλώδεις βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι 6 με 8 και στον Θερμαϊκό και τις Σποράδες πιθανώς τοπικά 9 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν τις πρώτες πρωινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο.

Τρίτη 01/10

Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις κυρίως στα βορειοανατολικά μέχρι το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα νοτιοανατολικά τοπικά έως 7 μποφόρ, με εξασθένηση από το βράδυ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Θα φτάσει στα βόρεια τους 22 με 24 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 24 με 26 βαθμούς και κατά τόπους στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τους 27 βαθμούς Κελσίου.

Τετάρτη 02/10

Γενικά αίθριος καιρός. Βαθμιαία από το απόγευμα στο Ιόνιο θα αναπτυχθούν νεφώσεις, οι οποίες το βράδυ θα αυξηθούν. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4, στα νοτιοανατολικά 5 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες έως 6 μποφόρ. Από το μεσημέρι βαθμιαία στα δυτικά θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς 3 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα νησιά τους 24 με 26 βαθμούς και στα ηπειρωτικά τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Πέμπτη 03/10

Στα δυτικά λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές αρχικά στο Ιόνιο και βαθμιαία στα ηπειρωτικά τμήματα, ενώ σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα βορειοδυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα αρχικά γενικά αίθριος καιρός, από το μεσημέρι όμως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Στα ανατολικά θα είναι αρχικά μεταβλητοί 3 με 4 και από το μεσημέρι νότιοι έως 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Παρασκευή 0410

Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα βορειοδυτικά σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο.