Υλικά
- ¼ φλιτζανιού ακατέργαστη ζάχαρη
- 40 γραμμάρια βούτυρο κομμένο σε κύβους
- 1 φύλλο έτοιμη σφολιάτα εμπορίου
- 1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο
- 3 μέτρια αχλάδια
- 1 κουταλιά της σούπας σιρόπι σφενδάμου
Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Στη συνέχεια, ξεφλουδίστε τα αχλάδια. Κόψτε τα στα δύο κατά μήκος και αφαιρέστε προσεκτικά με τη βοήθεια ενός μικρού κουταλιού ή μαχαιριού τα κουκούτσια.
Τοποθετήστε τα αχλάδια σε ένα πυρίμαχο σκεύος με τη μεριά που είχε τα κουκούτσια προς τα επάνω, επαλείψτε τα με το σιρόπι, πασπαλίστε με τη ζάχαρη και από πάνω βάλτε τους κύβους του βουτύρου.
Ψήστε τα για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, αλείφοντας τα κατά διαστήματα με το ζουμί. Στα μισά του χρόνου, μετά από 10 λεπτά, γυρίστε τα αχλάδια από την άλλη πλευρά και αυξήστε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς.
Κόψτε το φύλλο της σφολιάτας στα δύο κατά μήκος. Αλείψτε τα με βούτυρο από την μια μεριά και διπλώστε κάθε κομμάτι στα δύο, με τέτοιο τρόπο ώστε το πλάτος να διατηρηθεί. Τοποθετήστε τα δύο κομμάτια σε ένα βουτυρωμένο ταψί αφήνοντας μεταξύ τους απόσταση περίπου 2 εκατοστών.
Σε κάθε κομμάτι τοποθετήστε 3 μισά αχλάδια κατά μήκος με την «κοιλιά» προς τα κάτω. Επαλείψτε τα αχλάδια και τη σφολιάτα με το σιρόπι που έχει μείνει από το ψήσιμο των αχλαδιών και περάστε το αυγό μόνο από τη σφολιάτα.
Ψήστε την τάρτα στους 180 βαθμούς για ακόμη περίπου 20 λεπτά ή μέχρι η σφολιάτα να φουσκώσει και να αποκτήσει ένα ελαφρύ χρωματισμό.
Για το σερβίρισμα κόψτε την τάρτα έτσι, ώστε κάθε μερίδα να έχει μισό αχλάδι. Σερβίρετε με άχνη ζάχαρη και κρέμα παγωτό!