Υλικά

  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 νεροπότηρο λευκό κρασί
  • 1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας πικάντικη μουστάρδα
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 κοφτό κουταλιά της σούπας ρίγανη ή θυμάρι
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 μεγάλο χταπόδι γύρω στο 1 κιλό
  • 2 κουταλιές της σούπας ξίδι
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη

sidagi.gr


Εκτέλεση

Καθαρίζετε το χταπόδι από τα εντόσθια και το ράμφος του. Βάζετε σε μια κατσαρόλα 1 λίτρο νερό και 2 κουταλιές της σούπας ξύδι και βράζετε το χταπόδι για 20 λεπτά. Το βγάζετε, το αφήνετε να κρυώσει και το κόβετε σε κομματάκια.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι, σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο ταυτοχρόνως. Ρίχνετε τα κομματάκια χταποδιού και ανακατεύετε καλά. Σβήνετε με το κρασί.

Προσθέτετε τη μουστάρδα, τη ρίγανη, το χυμό λεμονιού και ένα φλιτζάνι τσαγιού νερό, μπόλικο πιπέρι και λίγο αλάτι και βράζετε σε σιγανή φωτιά με σκεπασμένο το καπάκι για ½ ώρα περίπου και μέχρι να πήξει η σάλτσα.

Το σερβίρετε σε πιατέλα. Συνοδέψτε το με μια πράσινη ξιδάτη σαλάτα ή και ένα λευκό πιλάφι.