Το ψήσιμο είναι εύκολο, σωστά; Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ανάψεις μια θράκα και να ρίξεις τα κρέατα πάνω στη σχάρα. Αυτή όμως είναι μία μόνο μέθοδος ψησίματος, έστω η πιο δημοφιλής. Οι γκουρού του μπάρμπεκιου έχουν τουλάχιστον 5 τρόπους κατά νου να μαγειρεύουν πάνω στα κάρβουνα και ο πέμπτος είναι και ο πιο φαντεζί.
Ψήσιμο του ανθρώπου των σπηλαίων (ή ψήσιμο στη χόβολη) τον αποκαλεί ο μέγας μετρ της ψησταριάς Steven Raichlen και μας τον περιγράφει στο βιβλίο του «Project Smoke».
Πρόκειται, μας λέει, για τον αυθεντικότερο τρόπο ψησίματος, τον οποίο ανακάλυψε ο πρόγονός μας Homo erectus πριν από 2 εκατ. χρόνια.
Ένας από τους ανθρώπους που τον χρησιμοποιούσε όταν δεν χρειαζόταν πια ήταν ο αμερικανός πρόεδρος Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, ο οποίος στη δεκαετία του 1950 διασκέδαζε τους καλεσμένους στον Λευκό Οίκο με τις «βρόμικες μπριζόλες» του.
Πρόκειται για μια θεατράλε μέθοδο που δεν χρειάζεται σχάρα, καθώς το φαγητό ψήνεται κατευθείαν πάνω στα κάρβουνα. Γιατί τον προτιμούν κάποιοι από τον άμεσο τρόπο ψησίματος;
Γιατί αποδίδει πιο τραγανό εξωτερικό, αλλά και πιο καπνιστή γεύση στο κρέας.
Πώς γίνεται; Ανάβεις τη φωτιά κανονικά και διατάσσεις κατόπιν τα κάρβουνα σε μία στρώση. Αφού τα «ζωντανέψεις» λίγο με έναν ανεμιστήρα, ένα σεσουάρ ή μια τυλιγμένη εφημερίδα, ώστε να διώξεις τη στάχτη από πάνω τους, ακουμπάς κατευθείαν πάνω στα κάρβουνα τα κρέατα.
Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται εδώ είναι της τάξης των 260-370 βαθμών Κελσίου. Κι έτσι τα κρέατα δεν χρειάζονται περισσότερα από 3-6 λεπτά ανά πλευρά για να ψηθούν.
Τι ψήνεις με τον τρόπο του παλαιολιθικού ανθρώπου; Μπριζόλες, προφανώς, αν και ο Raichlen προτείνει ακόμα και λαχανικά, από γλυκοπατάτες και κρεμμύδια μέχρι πιπεριές και μελιτζάνες.