Υλικά
- 1 γαλοπούλα 4 έως 5 κιλά
- ½ κιλό μοσχαρίσιο κιμά
- τα συκωτάκια της γαλοπούλας
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- ½ φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι
- 100 γραμ. σταφίδα ξανθή
- 100 γραμ. κουκουνάρι
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 μικρή καυτερή πιπεριά
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί, ρίχνετε μέσα τον κιμά, τα συκωτάκια της γαλοπούλας, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και σοτάρετε.
- Όταν σοταριστούν, χαμηλώνετε τη φωτιά και σβήνετε με κονιάκ. Περιμένετε 2 με 3 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το κονιάκ.
- Στη συνέχεια ρίχνετε το ρύζι και το σοτάρετε για μερικά λεπτά ακόμα και αλατοπιπερώνετε. Προσθέτετε τη σταφίδα μαζί με το κουκουνάρι.
- Ρίχνετε 2 φλιτζάνια του τσαγιού νερό και αφήνετε να σιγοβράζει για περίπου 15 λεπτά. Λίγα λεπτά πριν το σβήσετε, ρίχνετε μέσα στη γέμιση τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
- Στη συνέχεια βγάζετε το μείγμα από την κατσαρόλα και το αφήνετε στην άκρη για λίγο να κρυώσει. Καθαρίζετε καλά την γαλοπούλα και την πλένετε.
- Τρίβετε την κοιλιά της γαλοπούλας με λίγο αλεύρι και ξεπλένετε. Αφήνετε να στραγγίσει καλά.
- Πασπαλίζετε την κοιλιά της με αλάτι και τρίβετε με την κόκκινη πιπεριά μέσα και έξω της γαλοπούλας. Τη γεμίζετε με τη γαλοπούλα και ράβετε με το σπάγκο.
- Με σπάγκο επίσης δένετε τις φτερούγες με το σώμα και τα μπούτια με την ουρά της.
- Περιχύνετε τη γαλοπούλα με ελαιόλαδο και την τοποθετείτε σε ταψί πάνω στη σχάρα. Τη σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο.
- Προσέχετε ανάμεσα στην εξωτερική επιφάνεια της και στο αλουμινόχαρτο να υπάρχει ένα μικρό κενό.
- Αφού έχετε προθερμάνει το φούρνο στους 160 βαθμούς, ψήνετε τη γαλοπούλα σε μέτρια προς χαμηλή ένταση για 4-5 ώρες.
- Μια ώρα πριν είναι έτοιμη, βγάζετε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα.
- Για να μην καεί η σάλτσα στο ταψί, εάν χρειάζεται προσθέτετε λίγο νερό. Σερβίρετε τη γαλοπούλα με τη γέμιση.