Υλικά
- 150 γρ. σταφίδες ξανθές
- 200 γρ. σταφίδες μαύρες
- 150 γρ. κομματάκια από διάφορα φρουί γλασέ
- 5 δαμάσκηνα αποξηραμένα, ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο
- ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
- 150 ml κονιάκ
- 5 αβγά
- 250 γρ. ζάχαρη καστανή
- 250 γρ. βούτυρο φρέσκο αγελάδος
- 100 ml γάλα πλήρες
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 150 γρ. πούδρα αμυγδάλου
- 18 γρ. μπέικιν πάουντερ
- 2 γρ. αλάτι
Εκτέλεση
- Βάζετε σε ένα μπολ τις σταφίδες με το κονιάκ να μουλιάσουν, ιδανικά για ένα βράδυ.
- Σε ένα μπολ ανακατεύετε το μίγμα από τις σταφίδες με το κονιάκ, με τα φρουί γλασέ, τα δαμάσκηνα και το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύετε την κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο, το αλεύρι, την πούδρα αμυγδάλου, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ.
- Στον κάδο του μίξερ ρίχνετε το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε με το φτερό μέχρι να αφρατέψουν ελαφρώς.
- Προσθέτετε τα αβγά ένα προς ένα και αφού αφομοιωθούν στο μίγμα συνεχίζετε το χτύπημα και ρίχνετε σταδιακά το γάλα.
- Βάζετε στο μίξερ και το μίγμα των αλεύρων και συνεχίζετε το ανακάτεμα σε χαμηλή ταχύτητα για 2-3 λεπτά ακόμα.
- Τέλος προσθέτετε το μίγμα των αποξηραμένων φρούτων με το κονιάκ.
- Βουτυρώνετε και αλευρώνετε μία μεγάλη ή δύο μεσαίες ημισφαιρικές (μπομπέ) φόρμες και βάζετε μέσα το μίγμα. Καλύπτετε την επιφάνεια της φόρμας με μεβράνη 2 φορές.
- Ψήνετε σε μεγάλη κατσαρόλα (μπεν-μαρί) σε μεσαία προς δυνατή φωτιά, διατηρώντας τη στάθμη του νερού στα ¾ της φόρμας, για περίπου 4 ώρες.
- Αφού δοκιμάσετε με το μαχαίρι ότι η πουτίγκα έχει ψηθεί, την αφήνετε για λίγο εκτός κατσαρόλας και έπειτα ξεφορμάρετε.
- Σερβίρετε τη χριστουγεννιάτικη πουτίγκα σε μια πιατέλα και μόλις κρυώσει πασπαλίζετε προαιρετικά με ζάχαρη άχνη.