Υλικά
- 2 μεγάλες μελιτζάνες
- 4 κουταλιές ταχίνι
- 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
- 4 κουταλιές (περίπου) χυμό λεμονιού
- 1 πρέζα κύμινο σε σκόνη
- αλάτι
- 1 κουταλιά ελαιόλαδο για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το γκριλ του φούρνου. Τρυπάτε με πιρούνι τις μελιτζάνες σε μπόλικα σημεία και τις βάζετε πάνω σε σχάρα κάτω από το γκριλ (12-15 εκ. από την εστία της φωτιάς) και τις ψήνετε γυρίζοντάς τις συχνά, μέχρι να καψαλιστούν και να αρχίσουν να μαλακώνουν για 15 περίπου λεπτά.
- Ύστερα, γυρίζετε το θερμοστάτη του φούρνου στους 190°C, κατεβάζετε τις μελιτζάνες στη μέση του φούρνου και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 15 περίπου λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά.
- Τις βγάζετε και τις αφήνετε να κρυώσουν αρκετά για να μπορείτε να τις πιάνετε. Ύστερα, τις ξεφλουδίζετε και τις βάζετε σε ένα μπολ.
- Με ένα πιρούνι, λιώνετε την ψίχα των μελιτζανών σχεδόν σε πουρέ (μην την περάσετε στο μπλέντερ ή το πολυμίξερ, για να μη γίνει σαν αλοιφή).
- Προσθέτετε το ταχίνι, τα σκόρδα, το λεμόνι και το κύμινο και τα ανακατεύετε καλά.
- Αλατοπιπερώνετε τη μελιτζανοσαλάτα και τη δοκιμάζετε. Αν χρειάζεται, προσθέτετε ακόμα λίγο ταχίνι και/ή λεμόνι.
- Τη σερβίρετε ραντισμένη με ελαιόλαδο.