«Υπάρχει μια τραγωδία και πρέπει να υπάρξει κάθαρση. Δεν χαρίζουμε σε κανέναν το μονοπώλιο της συμπόνοιας, είμαστε εξίσου Έλληνες και άνθρωποι. Όμως αυτοί που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την τραγωδία για μικροκομματικά οφέλη δεν νοιάζονται για τα θύματα και τις οικογένειές τους, αλλά για τις ψήφους. Και αυτό αποτελεί προσβολή στη μνήμη των θυμάτων», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του σήμερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, αναφερόμενος στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

«Υπάρχουν, πρόσθεσε, αυτοί που θέλουν να πέσει φως στην υπόθεση των Τεμπών και εκείνοι που τους νοιάζει να πέσει η κυβέρνηση. Υπάρχουν εκείνοι που είναι ευαισθητοποιημένοι για την ανθρώπινη τραγωδία, όπως έγινε και με το Μάτι και τη Μάνδρα. Και υπάρχει από ορισμένες πλευρές στην αντιπολίτευση μια τάση εκμετάλλευσης του πόνου, όχι μόνο των συγγενών, αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας».

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι έχει εφευρεθεί αυτό που λέγεται συγκάλυψη. «Είναι προφανές ότι με τόσες δεκάδες δικηγόρους και όλα τα μέσα ενημέρωσης πάνω από την υπόθεση, ακόμη και να ήθελε κανείς να συγκαλύψει, είναι αδύνατο. Εκείνος που χάνει από την όποια καθυστέρηση θεωρείται ότι υπάρχει στη διεξαγωγή της δίκης – που πάντως είναι πολύ μικρότερη από τη δίκη για το Μάτι και τη δίκη της Χρυσής Αυγής – είναι η ίδια η κυβέρνηση. Διότι αυτό δίνει τη δυνατότητα στον καθένα να αναπτύσσει την δική του θεωρία συνωμοσίας για το μπάζωμα, το ξυλόλιο και δεν ξέρω τι άλλο. Η κυβέρνηση ανθρώπινα θέλει να ξεκαθαριστεί η υπόθεση το συντομότερο, αλλά και πολιτικά έχει κάθε λόγο να πέσει φως και να υπάρξει κάθαρση».

Σε σχέση με την πορεία της οικονομίας, του προϋπολογισμού και των εισοδημάτων ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Ακούω με κατανόηση και σεβασμό όλες τις απόψεις και δεν παριστάνω τον αλάνθαστο. Όμως δεν νομίζω ότι μπορεί να κατηγορούμαστε επειδή έχουμε νοικοκυρεμένη διαχείριση και μειώνουμε το δημόσιο χρέος, πράγμα που ήταν ο βασικός λόγος για τον εκτροχιασμό και τα μνημόνια. Δεν μπορεί να κατηγορούμαστε επειδή αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός από 650 σε 830 ευρώ, έγιναν 72 μειώσεις φόρων, αυξήθηκαν οι καταθέσεις στα 202 δισ. ευρώ από 143 δισ. το 2019 και το 56% της αύξησης προήλθε από τα νοικοκυριά. Δεν μπορούμε να κατηγορούμαστε ότι μειώθηκαν σε 5,5 χρόνια κατά 500.000 οι άνεργοι στην Ελλάδα.
  • Η χώρα ανεβαίνει διότι ακολουθούμε πολιτική κοινής λογικής. Μπορούμε να εγγυηθούμε ότι η χώρα θα ανέβει κι’ άλλο, αλλά όχι ότι θα διακτινιστεί. Όσοι ψάχνουν για διακτινισμούς να ψάξουν σε άλλη διεύθυνση, όχι στη διεύθυνση της Νέας Δημοκρατίας. Είδαμε τα κατορθώματα του ΣΥΡΙΖΑ όταν έγινε κυβέρνηση. Θα ήταν λάθος να σπαταλήσουμε την πρόοδο της Ελλάδας των τελευταίων 5,5 ετών.
  • Υπάρχουν θετικές πρωτοβουλίες στον ορίζοντα: στις αρχές Απριλίου θα αυξηθεί περαιτέρω ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα και θα ωθήσει προς τα πάνω τους μισθούς στο Δημόσιο. Από 1ης Ιουλίου θα δοθεί το επίδομα επικινδυνότητας στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. Διπλασιάζεται η περίμετρος του εξωδικαστικού μηχανισμού για τη διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους ώστε να καλύπτει και τη μεσαία τάξη. Και το Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει περαιτέρω μειώσεις φόρων για όλους τους συνεπείς φορολογούμενους.
  • Το πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό και γενικά η νοικοκυρεμένη διαχείριση είναι η βάση όχι μόνο για να αποφύγουμε μια κρίση όπως αυτή της περασμένης δεκαετίας. Αλλά και για να κάνουμε όλες αυτές τις πολιτικές με θετικό πρόσημο. Όλα αυτά που ανέφερα δεν μπορεί να γίνουν αν δεν υπάρχει η βάση του πλεονάσματος και των νοικοκυρεμένων δημόσιων οικονομικών.
  • Μειώσαμε τον εταιρικό φόρο και το φόρο στα μερίσματα και εισπράττουμε πιο πολλά από το φόρο των μερισμάτων, γιατί δεν έχουν λόγο να τα κρύβουν πια. Και λόγω της πολιτικής μας και λόγω της ανάπτυξης εισπράττουμε διπλάσιο ποσό από τον εταιρικό φόρο στον οποίο οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν σημαντική συμβολή.
  • Για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο ο κ. Χατζηδάκης τόνισε: «Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, υπάρχει σε όλη την Ευρώπη και οι περισσότερες χώρες δεν το έχουν αντιμετωπίσει. Παρότι υπάρχουν δύο αρνητικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου που θεωρούν ότι οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες πήραν ρίσκο, εμείς έχουμε πει ότι θα προσπαθήσουμε να δώσουμε ανακούφιση στους δανειολήπτες αυτούς. Συζητάμε με τις τράπεζες και θα συζητήσουμε με την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε να βρεθεί μια λύση δίκαιη και βιώσιμη χωρίς να δημιουργήσουμε πρόβλημα στον ‘’Ηρακλή’’ και τελικά στους φορολογούμενους. Ισχύει η δημόσια δήλωσή μου εδώ και 1,5 μήνα ότι θα υπάρξει παρέμβαση στους πρώτους μήνες του 2025».

«Με την ψηφιοποίηση στο φορολογικό σύστημα, κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης, προσπαθούμε να υπάρξουν συνθήκες δίκαιου ανταγωνισμού, διότι αν όλοι καταβάλουν τους φόρους, θα πληρώνουμε όλοι λιγότερους φόρους. Διαφορετικά δεν θα γίνουμε ποτέ Ευρώπη και τα παιδιά μας δεν θα αισθάνονται ότι υπάρχει προοπτική. Αν θέλουμε να παραμείνουμε Βαλκάνια είμαστε ελεύθεροι να το κάνουμε. Εμείς όμως έχουμε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση: ευρωπαϊκή προοπτική, ελεύθερη οικονομία, κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη και αυτό προσπαθούμε να εκφράσουμε, με συγκεκριμένα αποτελέσματα στην καθημερινότητα των πολιτών».