Υλικά
- 24 κανελόνια
- 600-700 γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλου ψιλοκομμένο
- 200 γρ. τριμμένη γραβιέρα
- 250 γρ. μανιτάρια (όποια ποικιλία) ψιλοκομμένα
- 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί (προαιρετικά)
- 1 ντομάτα ψιλοκομμένη ή 1/2 κούπα καφέ ντοματάκι κονκασέ
- 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένος μαϊντανός
- 2 κ. γλ. βασιλικός
- ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Βάζουμε στην κατσαρόλα τη μαργαρίνη και όταν αρχίζει να λιώνει, χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Όταν λιώσει όλη η μαργαρίνη, προσθέτουμε και το αλεύρι, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το γάλα και το μοσχοκάρυδο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει το μείγμα.
- Σοτάρουμε το κοτόπουλο με τα μανιτάρια, το κρεμμύδι και το σκόρδο σε 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο και σβήνουμε με το κρασί.
- Πετάμε τα σκόρδα, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε λίγο νεράκι και αφήνουμε για 10-15′ μέχρι να σωθεί το νερό.
- Προσθέτουμε 1 ποτήρι (των 200 ml) μπεσαμέλ, 100 γρ. γραβιέρα, τη ντομάτα, τον μαϊντανό, το βασιλικό.
- Μουσκεύουμε τα κανελόνια σε ζεστό νερό για 3′.
- Απλώνουμε τη μισή ποσότητα από την εναπομείνασα μπεσαμέλ στο εσωτερικό του πυρέξ ή ταψιού.
- Γεμίζουμε τα κανελόνια με το μείγμα (βοηθάμε με ένα καλαμάκι, για να γεμίσουν) και τα βάζουμε στο ταψί στη σειρά.
- Απλώνουμε την υπόλοιπη μπεσαμέλ πάνω από τα κανελόνια και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.
- Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 40′.
- Ξεσκεπάζουμε, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 220 και ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν τα κανελόνια.