Υλικά
- 8 μελιτζάνες όχι πολύ μεγάλες
- 4 μεγάλα ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε φέτες)
- 3-4 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 φλ. τσ. ντομάτα σάλτσα (από βάζο ή ντομάτα φρέσκια τριμμένη)
- 1 κ. σ. ζάχαρη
- 1/2 φλ. τσ. λευκό κρασί ή ρετσίνα
- 1 κ. σ. κόκκινο πιπέρι
- 10 κόκκους μαύρο πιπέρι
- 5-6 κόκκους μπαχάρι
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 κ. σ. ρίγανη
- αλάτι
- 1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο για τη γέμιση
Εκτέλεση
- Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά τις μελιτζάνες.
- Αφαιρούμε ένα σταυρό από τη φλούδα (στις 4 πλευρές).
- Τις χαράζουμε από τη μία πλευρά, χωρίς να βγει το μαχαίρι από την άλλη. Μ’ αυτό τον τρόπο δημιουργούμε μια τσέπη όπου θα μπει η γέμιση.
- Τηγανίζουμε ελαφρά σε χαμηλή φωτιά, για να μαλακώσουν λίγο.
- Μαραίνουμε τα κρεμμύδια στο καθαρό ελαιόλαδο, μέχρι να γίνουν διάφανα, όχι να τηγανιστούν.
- Προσθέτουμε και το σκόρδο για 1-2 λεπτά.
- Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε τη ντομάτα, τη ζάχαρη, το κόκκινο πιπέρι, αλατίζουμε και προσθέτουμε 1 φλ. νερό.
- Αφήνουμε να βράσουν τα κρεμμύδια για 15 λεπτά περίπου μέχρι να πιούν τα υγρά και να μαλακώσουν.
- Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το μαϊντανό και τη ρίγανη.
- Αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσει η γέμιση.
- Γεμίζουμε με προσοχή την τσέπη σε κάθε μελιτζάνα και τοποθετούμε σε κατσαρόλα χαμηλή.
- Σκορπάμε ανάμεσα στις μελιτζάνες τα μπαχαρικά και τις δάφνες.
- Αδειάζουμε τη σάλτσα που περίσσεψε ανάμεσα στις μελιτζάνες, σκεπάζουμε και τις αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για 1/2 ώρα περίπου.