Στη μεγάλη εικόνα που είναι η συνέχιση της πορείας υλοποίησης του κυβερνητικού έργου θέλει να στρέψει το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής του το κυβερνητικό επιτελείο και να μην επιστρέψει πάλι σε μια μονοθεματική ατζέντα γεμάτη αντιπαραθέσεις και όχι ουσία για την τραγωδία των Τεμπών.

Παράλληλα, με την ενεργοποίηση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής που συνεδρίασε χθες υπό τον πρωθυπουργό, δόθηκε το περίγραμμα των δράσεων και των στοχεύσεων για τη θωράκιση της ελληνικής οικονομίας από τον παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο που ήδη μαίνεται.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει τις επισκέψεις του σε οργανισμούς και υπουργεία που ξεκίνησε μετά τον ανασχηματισμό, αλλά και τις περιοδείες του ανά την Ελλάδα με επόμενο σταθμό τη Βοιωτία την Πέμπτη.

Οι τόνοι ανέβηκαν και χθες ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση μετά τα νέα στοιχεία όσον αφορά την πυρόσφαιρα και το πόρισμα για τα Τέμπη.

Το ΠΑΣΟΚ μίλησε για Βατερλώ της κυβέρνησης, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να απαντά πως μέρα με τη μέρα καταρρέει το αφήγημα της συγκάλυψης και να κατηγορεί την αντιπολίτευση για οργανωμένο σχέδιο παραπλάνησης της κοινής γνώμης.

«Χτίστηκε ένα παραπλανητικό αφήγημα συγκάλυψης που καταρρέει μέρα με τη μέρα με όλο και μεγαλύτερη ένταση. Το ΠΑΣΟΚ και μαζί τα υπόλοιπα κόμματα κατέθεσαν πρόταση δυσπιστίας, το κορυφαίο κοινοβουλευτικό όπλο για ένα κόμμα της αντιπολίτευσης, επί τη βάσει ενός σκέλους, ενός πορίσματος που μάλιστα και αυτό το σκέλος μιλούσε για πιθανολόγηση», υπογράμμισε ο Παύλος Μαρινάκης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι ειδικά η Ελληνική Λύση και η Πλεύση Ελευθερίας όσο αποκομίζουν δημοσκοπικά οφέλη με την τακτική που ακολουθούν δεν θα σταματήσουν να επιμένουν στην προσωποποίηση των ευθυνών με την κα Κωνσταντοπούλου να μην διστάζει να ζητήσει τη φυλάκιση ακόμα και του ίδιου του πρωθυπουργού και τον κ. Βελόπουλο να φτάνει στο σημείο να εύχεται τον θάνατο κάποιων και στη συνέχεια να ανακαλεί.

Η απάντηση της κυβέρνησης και για τις δύο περιπτώσεις είναι ότι ο μεν κ. Βελόπουλος πίστευε αυτά που είπε ακόμα και αν τα πήρε πίσω και υπενθύμισε στην κα Κωνσταντοπούλου ότι «στις δημοκρατίες δεν βάζουμε στη φυλακή τους πολιτικούς μας αντιπάλους».

Το «ελληνικό» σχέδιο και η ανοιχτή γραμμή με τις Βρυξέλλες

Η νέα κρίση που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, με την οποία βρίσκονται αντιμέτωπα πολλά κράτη σε όλο τον κόσμο, συζητήθηκε στο κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής πολιτικής το οποίο, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ήρθε για να μείνει.

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής έχει διττό στόχο:

α) από τη μία πλευρά να συγχρονίζει τις δράσεις των παραγωγικών Υπουργείων με βάση τους άμεσους και τους μεσοπρόθεσμους στόχους που έχουν τεθεί από το Μέγαρο Μαξίμου και

β) να χαράσσει μία εθνική οικονομική στρατηγική, ειδικά μετά τα νέα δεδομένα στην παγκόσμια οικονομία.

Όπως τόνιζαν κυβερνητικά στελέχη, αν επιτευχθούν οι παρακάτω στόχοι, η ελληνική οικονομία θα απορροφήσει τους κραδασμούς από το τσουνάμι δασμών του Ντόναλντ Τραμπ.

Μεταξύ άλλων, τονίστηκε ότι πρέπει να υπάρξει:

  • Απλούστευση επιχειρηματικού περιβάλλοντος – Μείωση γραφειοκρατίας και διοικητικών βαρών κατά 25%
  • Ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης
  • Ολοκλήρωση κτηματογράφησης και ψηφιοποίηση σε μεταβιβάσεις ακινήτων και χρήσεις γης
  • Ειδικά χωροταξικά πλαίσια
  • Οδικός χάρτης διευκόλυνσης εμπορίου 2022-2026
  • Ψηφιακός μετασχηματισμός αγροδιατροφικού τομέα
  • Πρόγραμμα «Εξωστρέφεια Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων»

Για τον τομέα της εργασίας σημειώθηκε ότι πρέπει να τονωθούν οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και η αναβάθμιση δεξιοτήτων των εργαζομένων (έμφαση σε γυναίκες, νέους, άτομα με αναπηρία και ηλικιωμένους).

Επίσης, να αναμορφωθεί το επίδομα ανεργίας αλλά και η κατάρτιση των νέων αγροτών με έμφαση στις νέες τεχνολογίες.

Ο πρωθυπουργός για ακόμα μια φορά υπογράμμισε την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας.

«Η κυβέρνηση σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες εγγυάται ότι η εθνική οικονομία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις», είπε και ανέδειξε την ανάγκη για εσωτερική συνοχή, πολιτική και οικονομική σταθερότητα, ειδικά τώρα που το γεωπολιτικό περιβάλλον ζει μια φάση μετάλλαξης.