Υλικά
- 500 γρ. ζυμαρικά τύπου λιγκουίνι
- 1/4 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο για τα λιγκουίνι
- 1/2 κιλό φρέσκα μύδια με το κέλυφος
- 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο για τη σάλτσα
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού λευκό κρασί
- 2 κουταλιές της σούπας φρέσκα μυρωδικά (θυμάρι, δυόσμο, δενδρολίβανο, βασιλικό) ψιλοκομμένα
- 4 κουταλιές της σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
- λίγη πάπρικα
- αλάτι
Εκτέλεση
- Ξεβγάζουμε 2-3 φορές με αρκετό νερό τα μύδια και τα βουρτσίζουμε με συρμάτινη βούρτσα ή τα ξύνουμε με το εργαλείο που καθαρίζουμε τις πατάτες, τα καρότα κ.λ.π., για να φύγουν τα ξένα σώματα, που υπάρχουν πάνω τους και τα ξεπλένουμε πολλές φορές.
- Βγάζουμε τα «μουστάκια» τους, κλείνουμε καλά τα όστρακα και πετάμε όσα δεν κλείνουν τελείως.
- Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι, σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1-2 λεπτά.
- Κατόπιν ρίχνουμε τα μύδια, τα σοτάρουμε για 1-2 λεπτά και προσθέτουμε το κρασί.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε στη φωτιά για 5-6 λεπτά, μέχρι να ανοίξουν τα μύδια.
- Βγάζουμε τα μύδια με μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Πετάμε όσα δεν έχουν ανοίξει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε τη σάλτσα για 7 λεπτά περίπου.
- Προσθέτουμε τα μυρωδικά, ανακατεύουμε και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Βράζουμε τα λιγκουίνι σε αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες που υπάρχουν στη συσκευασία, τα στραγγίζουμε, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και τα λαδώνουμε με λίγο λάδι.
- Ρίχνουμε στα λιγκουίνι τη σάλτσα, τα μύδια, το μαϊντανό, ανακατεύουμε και σερβίρουμε πασπαλίζοντας τα προαιρετικά με πάπρικα.