Υλικά

  • 500 γρ. ζυμαρικά τύπου λιγκουίνι
  • 1/4 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο για τα λιγκουίνι
  • 1/2 κιλό φρέσκα μύδια με το κέλυφος
  • 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο για τη σάλτσα
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού λευκό κρασί
  • 2 κουταλιές της σούπας φρέσκα μυρωδικά (θυμάρι, δυόσμο, δενδρολίβανο, βασιλικό) ψιλοκομμένα
  • 4 κουταλιές της σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • λίγη πάπρικα
  • αλάτι

Εκτέλεση

  1. Ξεβγάζουμε 2-3 φορές με αρκετό νερό τα μύδια και τα βουρτσίζουμε με συρμάτινη βούρτσα ή τα ξύνουμε με το εργαλείο που καθαρίζουμε τις πατάτες, τα καρότα κ.λ.π., για να φύγουν τα ξένα σώματα, που υπάρχουν πάνω τους και τα ξεπλένουμε πολλές φορές.
  2. Βγάζουμε τα «μουστάκια» τους, κλείνουμε καλά τα όστρακα και πετάμε όσα δεν κλείνουν τελείως.
  3. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι, σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1-2 λεπτά.
  4. Κατόπιν ρίχνουμε τα μύδια, τα σοτάρουμε για 1-2 λεπτά και προσθέτουμε το κρασί.
  5. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε στη φωτιά για 5-6 λεπτά, μέχρι να ανοίξουν τα μύδια.
  6. Βγάζουμε τα μύδια με μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Πετάμε όσα δεν έχουν ανοίξει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε τη σάλτσα για 7 λεπτά περίπου.
  7. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, ανακατεύουμε και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  8. Βράζουμε τα λιγκουίνι σε αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες που υπάρχουν στη συσκευασία, τα στραγγίζουμε, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και τα λαδώνουμε με λίγο λάδι.
  9. Ρίχνουμε στα λιγκουίνι τη σάλτσα, τα μύδια, το μαϊντανό, ανακατεύουμε και σερβίρουμε πασπαλίζοντας τα προαιρετικά με πάπρικα.