Η αυγή του νέου χρόνου βρίσκει την κυβέρνηση να ανασυντάσσεται και με φουλ τις μηχανές να οδεύει προς την επίτευξη των στόχων της για το 2025 με ορίζοντα όμως το 2027 όταν θα λήξει η δεύτερη θητεία της.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του προέταξε το όχι και τόσο δεδομένο για πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες ζητούμενο της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας.
«Σε έναν ασταθή πλανήτη», είπε, «η Ελλάδα μένει σταθερή και σε ένα περιβάλλον καθήλωσης εκείνη προχωρεί».
Θέλοντας επίσης να δώσει έναν τόνο αισιοδοξίας και μετά από πολλά χρόνια δυσκολιών για όλους ζήτησε να αφήσουμε πίσω τις φουρτούνες και τη μιζέρια του χθες.
Πως όμως θα γίνουν τα άλματα που θα οδηγήσουν σε ορόσημα πολιτικά και μη για την Ελλάδα του 2025;
Κατ’ αρχήν με αποτελεσματικότητα και σκληρή δουλειά που θα οδηγήσουν στην βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και τη σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης
Σε αυτό το σχέδιο το οποίο έχει περιγράψει και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αναλυτικά ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος περιλαμβάνονται 460 έργα, 257 επενδύσεις και 203 μεταρρυθμίσεις.
Οι τομείς στους οποίους θα δοθεί έμφαση το 2025 είναι η υγεία, η παιδεία, η εργασία, η οικονομία, η στήριξη της νέας γενιάς, η δικαιοσύνη, οι υποδομές και οι μεταφορές.
Στο ημερολόγιο των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης ξεχωρίζουν:
Όσον αφορά στην Παιδεία: Με την είσοδο της νέας χρονιάς ανοίγει η διαδικασία αιτήσεων για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων ενώ εντός του 2025 θα υπάρξει πλήρης λειτουργία του ολοήμερου σχολείου.
Στη στέγη και τη στήριξη των Ελλήνων που θέλουν να αποκτήσουν το δικό τους κεραμίδι, θα τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Σπίτι Μου 2» με τις αιτήσεις να ανοίγουν στις 15 Ιανουαρίου.
Στον χώρο της υγείας, στόχος είναι η καθολική εφαρμογή του προσωπικού γιατρού, τα απογευματινά χειρουργεία και η επέκτασή τους και η ολοκλήρωση της ανακαίνισης και του εκσυγχρονισμού εντός του 2025, 40 Νοσοκομείων και 58 Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών.
Μεγάλες τομές αναμένονται και στην Δικαιοσύνη με την είσοδο της τεχνολογίας στις διαδικασίες απονομής της, την ολοκλήρωση νέων δικαστικών υποδομών και τα κίνητρα για την εξωδικαστική επίλυση διαφορών.
Επίσης, στους στόχους είναι η υλοποίηση νέων και ανακαίνιση παλαιών δικαστικών υποδομών, έτσι ώστε το σύνολο των νέων κτιρίων να έχει παραδοθεί μέχρι και τα μέσα του 2026.
Από τις εμβληματικές μεταρρυθμίσεις του 2025 είναι το Κτηματολόγιο το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί την τρέχουσα χρονιά και χωρίς παρατάσεις ενώ θα ψηφιοποιηθεί όλο το αρχείο.
Στον κυβερνητικό σχεδιασμό περιλαμβάνονται για το 2025:
- 89 νέα νοµοσχέδια τα οποία θα κατατεθούν στη Βουλή,
- 130 κρίσιμες υπουργικές αποφάσεις που υλοποιούν παλιότερους και νέους νόµους
- 101 διαγωνισμοί – προκηρύξεις
- 244 συμβάσεις δημοσίων έργων που πρέπει να υπογραφούν για να ξεκινήσουν τη δουλειά τους οι ανάδοχοι.
Παράλληλα 248 επενδυτικά και μεταρρυθμιστικά ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους 20 μήνες, ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της Ε.Ε. ως προς την υλοποίηση και απορρόφηση του Ταμείου Ανάκαμψης.