Υλικά

  • 375 γρ. βούτυρο
  • 600 γρ. ζάχαρη
  • 6 αυγά (χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια)
  • Μία πρέζα αλάτι
  • Το ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 1/2 φλ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
  • 200 γρ. γιαούρτι, στραγγισμένο
  • 1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 750 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
  • Για το γλάσο:
  • 450 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 5 κ. σ. ζεστό νερό ή γάλα
  • 2 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση

  1. Τοποθετήστε τα ασπράδια στον κάδο του μίξερ και προσθέστε μια πρέζα αλάτι. Χτυπήστε τα ασπράδια μέχρι το μείγμα να γίνει πολύ παχύρρευστο και γυαλιστερό και να σχηματιστεί μια μακρόστενη κορυφή όταν σηκώνετε το σύρμα (μαρέγκα). Τοποθετήστε το μείγμα σε ένα μπολ και αφήστε το στην άκρη.
  2. Καθαρίστε τον κάδο του μίξερ και προσθέστε το βούτυρο και τη ζάχαρη. Χρησιμοποιώντας τον γάντζο ή τα εξαρτήματα για κρέμα χτυπήστε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι το βούτυρο να γίνει κρεμώδες και αφράτο σαν σαντιγί. Προσθέστε τους κρόκους αυγών, έναν κάθε φορά, ενώ ανακατεύετε, αφήνοντας χρόνο να απορροφηθεί ο καθένας, πριν προσθέσετε τον επόμενο. Ρίξτε μέσα το χυμό πορτοκαλιού, το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα πορτοκαλιού, το γιαούρτι και ανακατέψτε.
  3. Αφαιρέστε τον κάδο από το μίξερ, προσθέτετε το 1/3 του κοσκινισμένου αλευριού και ανακατέψτε με μια σπάτουλα. Προσθέτετε το 1/3 από τις μαρέγκες και ανακατέψτε με ελαφρές κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω. Επαναλάβετε με το υπόλοιπο αλεύρι και τη μαρέγκα, προσθέτοντας το 1/3 του αλευριού, ανακατεύοντας, προσθέτοντας το 1/3 της μαρέγκας μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.
  4. Για να ψήσετε τη βασιλόπιτα, προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
  5. Βουτυρώστε τη φόρμα της βασιλόπιτας και πασπαλίστε με λίγο αλεύρι. Ρίξτε μέσα το μείγμα και απλώστε το ομοιόμορφα με μία σπάτουλα.
  6. Τοποθετήστε τη φόρμα κέικ στον προθερμασμένο φούρνο, στην κάτω τρίτη σχάρα, χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς στον αέρα και ψήστε για περίπου 60 λεπτά. Βεβαιωθείτε ότι δεν ανοίγετε το φούρνο στα πρώτα 30 λεπτά ψησίματος γιατί η βασιλόπιτα σας θα καταρρεύσει! Τρυπήστε με μια οδοντογλυφίδα στη μέση του κέικ για να ελέγξετε αν είναι έτοιμο. Αν βγει καθαρή, τότε η βασιλόπιτα είναι έτοιμη.
  7. Αφήστε το κέικ να κρυώσει εντελώς και αναποδογυρίστε τη φόρμα σε ένα πιάτο. Αν δεν έχει κρυώσει μπορεί να σπάσει! Χρησιμοποιώντας ένα δεύτερο πιάτο, αναποδογυρίστε ξανά έτσι ώστε η κορυφή του κέικ να είναι από πάνω. Τυλίξτε ένα νόμισμα με αλουμινόχαρτο και βάλτε το μέσα στο κέικ. Αναποδογυρίστε τη βασιλόπιτα σε μια πιατέλα σερβιρίσματος με το κάτω μέρος του κέικ προς τα πάνω.
  8. Ετοιμάστε το γλάσο για την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέστε όλα τα υλικά και ανακατέψτε τα με μια σπάτουλα μέχρι το γλάσο να γίνει λείο και γυαλιστερό. Αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο ακόμα ζεστό νερό. Το γλάσο θα πρέπει να έχει συνοχή σαν κόλλα αλλά να είναι απόλυτα λείο όταν το ανακατεύετε με τη σπάτουλα. Καλύψτε τη βασιλόπιτα με το γλάσο και ισιώστε το με μια επίπεδη σπάτουλα. Μην ξεχάσετε να χαράξετε τον αριθμό του έτους πάνω από το γλάσο ή χρησιμοποιήστε μερικά καβουρδισμένα αμύγδαλα για να το διαμορφώσετε! Καλή χρονιά!