Υλικά
- 250 γρ. αλεύρι
- 1 αβγό
- 125γρ. φρέσκο βούτυρο
- 1 κ.γ. αλάτι
- λίγο βούτυρο για το άλειμμα της ταρτιέρας
Εκτέλεση
- Ετοιμάζουμε πρώτα την τάρτα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το βάζουμε σε παγωμένη επιφάνεια μαζί με το αλάτι.
- Προσθέτουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και τα υπόλοιπα υλικά για τη ζύμη.
- Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Φτιάχνουμε με τη ζύμη μια μπάλα και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
- Στη συνέχεια ανοίγουμε με το χέρι τη ζύμη μέσα σε βουτυρωμένη ταρτιέρα με διάμετρο 23 εκατοστά, φέρνοντας τις άκρες της ζύμης μέχρι την άκρη της ταρτιέρας.
- Τρυπάμε με πιρούνι την επιφάνεια της τάρτας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Αφήνουμε να κρυώσει.
- Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σπανάκι μέχρι να μαραθούν.
- Καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι και μόλις σωθούν τα υγρά που θα βγάλει το σπανάκι αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Χτυπάμε το αυγό ελαφρά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τα μισά τυριά.
- Απλώνουμε το σπανάκι στην τάρτα, πασπαλίζουμε με άνηθο και έπειτα απλώνουμε το μείγμα με την κρέμα γάλακτος και τον σολομό.
- Πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα τυριά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για περίπου 30 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα τα τυριά.