Υλικά
- 1/2 φλιτζάνι (110 γραμμάρια) ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 φλιτζάνι (220 γραμμάρια) καστανή ζάχαρη για γλυκά
- 1/2 φλιτζάνι (100 γραμμάρια) κρυσταλλική ζάχαρη
- 4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 φλιτζάνι γάλα φρέσκο ή ξινόγαλα
- 1 κουταλιά του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 2 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3/4 φλιτζανιού 95 γραμμάρια σκόνη άγλυκο κακάο
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Εκτέλεση
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνουμε ελαφρά και αλευρώνουμε μια ορθογώνια φόρμα για κέικ διαστάσεων 35 εκ.
- Στο κάδο του μίξερ, με την μέση ταχύτητα ανακατεύετε το βούτυρο μέχρι να μαλακώσει. Προσθέστε τη ζάχαρη (καστανή – λευκή) και χτυπήστε περίπου για 3 λεπτά.
- Προσθέστε τα αυγά και χτυπήστε καλά. Στη συνέχεια, το γάλα και τη βανίλια.
- Κοσκινίστε το αλεύρι, το κακάο, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι μαζί και ανακατέψτε τα.
- Ρίχνετε το το μείγμα με το αλεύρι μέσα στο κάδο του μίξερ και ανακατεύετε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
- Χύστε το μείγμα κέικ στην αλευρωμένη φόρμα. Ψήστε στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω κάτω – 2 σκάλα για 50 – 60 λεπτά χωρίς να ανοίξετε τον φούρνο ενδιάμεσα κατά το ψήσιμο.
- Τέλος αφήνετε το κέικ να κρυώσει για περίπου 10 – 15 λεπτά και μετά σερβίρετε.