Με στόχο την εξάλειψη και απενοχοποίηση του στίγματος, την αντιμετώπιση και την ευαισθητοποίηση έναντι του φαινομένου της κατάθλιψης, ξεκινούν την Τετάρτη 12 Μαρτίου και στον Δήμο Αγίας Παρασκευής, οι ενημερωτικές ημερίδες της Περιφέρειας Αττικής για την ψυχική υγεία, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε οκτώ Δήμους του Λεκανοπεδίου, όπως ανακοινώθηκε.

Οι ημερίδες εντάσσονται στο πλαίσιο της πρωτοποριακής καμπάνιας της Περιφέρειας, με τίτλο «Ψυχή μου», την οποία είχε παρουσιάσει ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, στις αρχές Δεκεμβρίου. Πρόκειται για σειρά προληπτικών δράσεων που φέρνουν στο επίκεντρο μία από τις πιο συχνές ψυχικές διαταραχές παγκοσμίως, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι, με την κατάλληλη υποστήριξη και φροντίδα, η κατάθλιψη μπορεί να νικηθεί.

Με αφορμή την έναρξη των ενημερωτικών ημερίδων για την κατάθλιψη, ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε: «Σπάμε τη σιωπή, γιατί η σιωπή δεν είναι λύση. Η Περιφέρεια Αττικής παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των πολιτών, σε όλο το Λεκανοπέδιο, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς εξαιρέσεις. Και η στήριξη των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού αποτελεί για εμάς στρατηγική επιλογή. Είμαστε, εδώ. Είμαστε παρόντες. Με πράξεις και με ένα συγκεκριμένο σχέδιο που λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε γειτονιάς της Αττικής μας. Μιλάμε ανοιχτά. Σπάμε τα ταμπού. Κοιτάμε το πρόβλημα στα μάτια. Διώχνουμε το στίγμα. Δίνουμε έμφαση στην πρόληψη, παρέχοντας το κατάλληλο περιβάλλον βοήθειας και υποστήριξης. Και στέλνουμε, για ακόμα μία φορά, το μήνυμα ότι τα θέματα ψυχικής υγείας με τη σωστή καθοδήγηση από τους ειδικούς, μπορούν να νικηθούν. Κανείς συμπολίτης μας δεν είναι και δεν θα αφήσουμε να αισθάνεται μόνος. Και δεν θα σταματήσουμε ούτε λεπτό να εργαζόμαστε μαζί με την Πολιτεία και τους Δήμους μας για συγκεκριμένα, απτά αποτελέσματα».

Η πρώτη ενημερωτική ημερίδα της Περιφέρειας Αττικής θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Μαρτίου στις 18:30, στον Δήμο Αγίας Παρασκευής (Αμφιθέατρο του 1ου & 2ου ΕΠΑΛ και Ε.Κ. του Δήμου) και ακολουθούν ακόμα επτά ημερίδες σε ισάριθμους Δήμους του Λεκανοπεδίου. Ειδικότερα:

   * Τετάρτη 26 Μαρτίου στις 19:00, στον Δήμο Πειραιά (Φουαγιέ Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά)

   * Παρασκευή 4 Απριλίου στις 18:00, στον Δήμο Αθηναίων (Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου)

   * Παρασκευή 11 Απριλίου, στις 18:30, στον Δήμο Μεγαρέων (Στρατουδάκειο Πολιτιστικό Κέντρο)

   * Τρίτη 6 Μαΐου, στις 18:30 στον Δήμο Περιστερίου (Αμφιθέατρο Δημαρχιακού Μεγάρου)

   * Παρασκευή 9 Μαΐου στις 18:30, στον Δήμο Λαυρίου (Πολιτιστικό Κέντρο Κερατέας)

   * Παρασκευή 23 Μαΐου στις 18:30, στον Δήμο Γλυφάδας (Δημοτικό Κινηματοθέατρο «Μελίνα Μερκούρη») και

   * Δευτέρα 26 Μαΐου στις 19:00, στον Δήμο Περάματος (Κεντρική Αίθουσα Εκδηλώσεων Δημαρχείου Περάματος)

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η επιλογή των οκτώ Δήμων πραγματοποιήθηκε με κριτήρια όπως η μέση πληθυσμιακή συγκέντρωση, τα ποσοστά ανεργίας, ο αριθμός ωφελούμενων ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και ο αριθμός ωφελούμενων δομών ψυχικής στήριξης, ενώ στόχος είναι η επέκταση της δράσης σε όλους τους Δήμους της Αττικής.

Στις ενημερωτικές ημερίδες, που είναι ανοικτές για το κοινό και με ελεύθερη είσοδο, συμμετέχουν ειδικοί επιστήμονες, οι οποίοι θα μιλήσουν για την κατάθλιψη και τους τρόπους διαχείρισής της, καθώς και άνθρωποι της «διπλανής πόρτας» που θα μοιραστούν τις προσωπικές τους ιστορίες, ενισχύοντας την ανοιχτή συζήτηση και την κατανόηση γύρω από τη διαταραχή.

Συντονιστής στις ημερίδες είναι ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και ψυχίατρος Δρ. Θάνος Ασκητής. Στα πάνελ συμμετέχουν διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί, όπως η Ομότιμη Καθηγήτρια Ψυχιατρικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία Μένη Μαλλιώρη, η Ομότιμη Καθηγήτρια Ψυχιατρικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Μαρίνα Οικονόμου και η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Ελένη Λαζαράτου, η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια Έλσα Δημοπούλου, η συμβουλευτική ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια Έλενα Τσιτιμάκη, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, καθώς και ο δημοσιογράφος – συγγραφέας Σταμάτης Μαλέλης, ο οποίος έχει μιλήσει ανοικτά για τη δική του μάχη, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι το «τέρας» της κατάθλιψης, όπως ο ίδιος το έχει αποκαλέσει, μπορεί να νικηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής για την ψυχική υγεία υλοποιείται με τη συνδρομή του «Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης Περιφέρειας Αττικής – Social Network Αττική» και τους πόρους του ΕΚΤ+ του Προγράμματος «ΑΤΤΙΚΗ» 2021 – 2027.

Πρόκειται για ένα πολυεπίπεδο σχέδιο με τρεις βασικούς άξονες, στο οποίο περιλαμβάνεται επίσης – πέρα από τις ενημερωτικές ημερίδες – μία μεγάλη επικοινωνιακή καμπάνια με έξι θεματικά βίντεο για την εξάλειψη του κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς και η επιμόρφωση των στελεχών των κοινωνικών δομών της Περιφέρειας και των Δήμων, καθώς και άλλων συγχρηματοδοτούμενων δομών, όπως κέντρα κοινότητας, δομές αστέγων, ξενώνες κακοποιημένων γυναικών κ.α.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε από τον Περιφερειάρχη μία ακόμα πρωτοβουλία για την ψυχική υγεία, με προϋπολογισμό 18,3 εκατ. ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ. Η εν λόγω δράση της Περιφέρειας Αττικής αφορά στη στήριξη της λειτουργίας 42 νέων και υφιστάμενων μονάδων (Κέντρα Ημέρας, Κινητές Μονάδες, δομές για το Alzheimer κ.α.), που θα παρέχουν έγκαιρη και στοχευμένη βοήθεια σε περισσότερους από 12.500 ασθενείς και τις οικογένειές τους σε όλο το Λεκανοπέδιο.

Τέλος, όπως έχει ανακοινώσει ο κ. Χαρδαλιάς, η Περιφέρεια Αττικής σχεδιάζει να υλοποιήσει το επόμενο διάστημα και δεύτερο πρόγραμμα προληπτικών δράσεων για την καταπολέμηση του αλκοολισμού και την αντιμετώπισή των συνεπειών του.

Πηγή: ΑΠΕ