Δεν είναι η πρώτη φορά που μιλάμε για το μπρόκολο. Με καταγωγή από την Ιταλία, το μπρόκολο φαίνεται ότι ήταν μέρος της διατροφής των ανθρώπων ήδη κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Είναι ένα σταυρανθές λαχανικό με λίγες θερμίδες και αποτελείται κατά κύριο λόγο από φυτικές ίνες και φυσικά σάκχαρα. Μία μερίδα καλύπτει περίπου το 60% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη Α, απαραίτητη για τη διατήρηση της φυσιολογικής όρασης, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την υγεία του δέρματος και των βλεννογόνων. Επίσης, το μπρόκολο αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική λόγω της αντιοξειδωτικής της δράσης, αλλά και βιταμίνης Κ, απαραίτητη για την πήξη του αίματος.
Υλικά (6-8 μερίδες)
- 270 γρ. νιφάδες μπρόκολο, τριμμένο στο μπλέντερ
- 3 αβγά
- 150 γρ. αλεύρι Ζέας
- 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. αλάτι
- 2 κ.σ. σπόροι chia
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Σε ένα μπολ, βάζουμε το μπρόκολο, τα αβγά και το αλάτι, και ανακατεύουμε.
- Βήμα 2: Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Ζυμώνουμε μαλακά και με ομοιόμορφες κινήσεις για 2-3’.
- Βήμα 3: Βάζουμε το μείγμα του ψωμιού σε φόρμα σιλικόνης ή σε φόρμα με αντικολλητικό χαρτί και πασπαλίζουμε με τους σπόρους chia. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200oC, στον αέρα, για 20’.
Διατροφική αξία ανά 2 φέτες
- Ενέργεια: 239 kcal
- Υδατάνθρακες: 42 γρ.
- Πρωτεΐνη: 5,5 γρ.
- Λιπαρά: 3,4 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 0,5 γρ.
Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI