Υλικά

  • 2 κουταλιές ζάχαρη
  • 2/3 κούπας γάλα ζεστό
  • 2 κουταλιές βούτυρο λιωμένο
  • 1 αυγό και 2 κροκάδια
  • 1/2 κούπας βούτυρο κρύο σε κομματάκια
  • 4 κούπες αλεύρι σκληρό
  • 1 κουταλάκι μαγιά ξερή ή 30 γραμμάρια μαγιά νωπή
  • 1 1/4 κουταλάκι αλάτι

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ διαλύετε τη μαγιά στο γάλα και αφήστε τη να φουσκώσει και να γίνει σαν αφρός για περίπου 10 λεπτά.
  2. Στη συνέχεια ρίχνετε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα, ανοίξτε στο κέντρο ένα λάκκο και ρίξτε μέσα τη φουσκωμένη μαγιά κι όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το κρύο βούτυρο.
  3. Ζυμώστε παίρνοντας το αλεύρι λίγο-λίγο από τριγύρω και προσθέτοντας όσο ακόμη αλεύρι χρειαστεί για να γίνει μια ζύμη που να μην κολλάει πολύ στα δάκτυλα.
  4. Μπορείτε αν θέλετε, να ζυμώστε τη ζύμη στο μίξερ με τον ειδικό φόντζο επί 10 λεπτά. Προσθέστε το βούτυρο κομματάκι-κομματάκι και ζυμώνοντας με τα χέρια ενσωματώστε το μέσα στη ζύμη, ώσπου να γίνει λεία και ελαστική και να μην κολλάει στα δάκτυλα.
  5. Σκεπάστε και αφήστε τη να διπλασιαστεί σε όγκο, 2 ώρες περίπου. Χωρίστε τη ζύμη σε κομμάτια βάρους 40 γραμμαρίων, καθώς και σε ισάριθμα μικρότερα με βάρος 10 γραμμαρίων.
  6. Πλάστε τα όλα σε μπαλάκια. Πατήστε με τον αντίχειρα τα μεγάλα μπαλάκια στο κέντρο βαθιά και υγράνετε το βαθούλωμα με νερό και τοποθετήστε μέσα σε αυτό ένα μικρό μπαλάκι.