Υλικά
- 2 κουταλιές ζάχαρη
- 2/3 κούπας γάλα ζεστό
- 2 κουταλιές βούτυρο λιωμένο
- 1 αυγό και 2 κροκάδια
- 1/2 κούπας βούτυρο κρύο σε κομματάκια
- 4 κούπες αλεύρι σκληρό
- 1 κουταλάκι μαγιά ξερή ή 30 γραμμάρια μαγιά νωπή
- 1 1/4 κουταλάκι αλάτι
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ διαλύετε τη μαγιά στο γάλα και αφήστε τη να φουσκώσει και να γίνει σαν αφρός για περίπου 10 λεπτά.
- Στη συνέχεια ρίχνετε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα, ανοίξτε στο κέντρο ένα λάκκο και ρίξτε μέσα τη φουσκωμένη μαγιά κι όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το κρύο βούτυρο.
- Ζυμώστε παίρνοντας το αλεύρι λίγο-λίγο από τριγύρω και προσθέτοντας όσο ακόμη αλεύρι χρειαστεί για να γίνει μια ζύμη που να μην κολλάει πολύ στα δάκτυλα.
- Μπορείτε αν θέλετε, να ζυμώστε τη ζύμη στο μίξερ με τον ειδικό φόντζο επί 10 λεπτά. Προσθέστε το βούτυρο κομματάκι-κομματάκι και ζυμώνοντας με τα χέρια ενσωματώστε το μέσα στη ζύμη, ώσπου να γίνει λεία και ελαστική και να μην κολλάει στα δάκτυλα.
- Σκεπάστε και αφήστε τη να διπλασιαστεί σε όγκο, 2 ώρες περίπου. Χωρίστε τη ζύμη σε κομμάτια βάρους 40 γραμμαρίων, καθώς και σε ισάριθμα μικρότερα με βάρος 10 γραμμαρίων.
- Πλάστε τα όλα σε μπαλάκια. Πατήστε με τον αντίχειρα τα μεγάλα μπαλάκια στο κέντρο βαθιά και υγράνετε το βαθούλωμα με νερό και τοποθετήστε μέσα σε αυτό ένα μικρό μπαλάκι.