Παρόλο που μοιάζει με το μαρούλι και πολλοί θεωρούν εσφαλμένα ότι ανήκουν στην ίδια κατηγορία, στην πραγματικότητα το λάχανο ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών λαχανικών, μαζί με το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το μπρόκολο. Το λάχανο απαντάται σε ποικιλία χρωμάτων και σχημάτων: Τα φύλλα του μπορεί να είναι τσαλακωμένα ή λεία. Το χρώμα του μπορεί να είναι μωβ, κόκκινο, λευκό ή πράσινο και το σχήμα του οβάλ ή στρογγυλό.

Ανεξαρτήτως όμως σχήματος και χρώματος, το λάχανο είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες Κ και C, κάλιο, φολικό οξύ και μαγγάνιο. Έχει έντονη αντικαρκινική δράση λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε χλωροφύλλη, βοηθά στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη και χοληστερίνης, συμβάλλει στην ομαλή πέψη λόγω των πολλών φυτικών ινών και περιορίζει την δημιουργία φλεγμονών. Ειδικότερα, περιέχει γλουταμίνη η οποία βοηθά στη μείωση του πόνου της αρθρίτιδας και στην ύφεση πολλών αλλεργιών. Τέλος, βελτιώνει την κατάσταση των οστών και σε αυτό βοηθούν το μαγνήσιο, το κάλιο, το μαγγάνιο και το ασβέστιο που περιέχει.

Υλικά (2 μερίδες)

  • 4 κούπες λάχανο τριμμένο
  • 1 τριμμένο καρότο
  • 2 κ.σ. μαύρη σταφίδα
  • 3 κ.σ. φιλέ αμύγδαλο

Για τη σως

  • 2 κ.γ. φυστικοβούτυρο
  • 1 κ.γ. βαλσάμικο
  • 1 κ.γ. μουστάρδα
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 κ.γ. νερό

Εκτέλεση

  • Βήμα 1: Σε ένα μπολ, βάζουμε όλα τα υλικά της σαλάτας.
  • Βήμα 2: Σε ένα μικρό βάζο, ανακατεύουμε με ένα πιρούνι τα υλικά της σως.
  • Βήμα 3: Περιχύνουμε τη σαλάτα με τη σως και ανακατεύουμε απαλά ώστε να πάει παντού.

Διατροφική αξία ανά μερίδα

  • Ενέργεια: 128 kcal
  • Υδατάνθρακες: 8,1 γρ.
  • Πρωτεΐνη: 13,3 γρ.
  • Λιπαρά: 3,9 γρ.
  • Κορεσμένα λιπαρά: 1,3 γρ.

* H φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI