Υλικά

  • 110 γρ. βούτυρο ανάλατο, λιωμένο
  • 150 γρ. ζάχαρη άχνη
  • Ξύσμα από 2 λεμόνια
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 100 γρ. γιαούρτι με πλήρη λιπαρά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 165 γρ. απλό αλεύρι
  • 1 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Για την κρέμα λεμονιού:
  • 180 γρ. τυρί κρέμα χωρίς γαλακτοκομικά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 300 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 4 κ. σ. κορν φλάουρ
  • 100 γρ. γιαούρτι, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 κ. γλ. εκχύλισμα λεμονιού

Εκτέλεση

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς και λαδώστε ελαφρώς μια στρογγυλή φόρμα για κέικ.
  2. Τρίψτε το ξύσμα στη ζάχαρη και στη συνέχεια ρίξτε το λιωμένο βούτυρο. Χτυπήστε με το σύρμα μέχρι να ενωθούν τα υλικά και στη συνέχεια ρίξτε το χυμό λεμονιού, το εκχύλισμα και το γιαούρτι.
  3. Κοσκινίστε μέσα τα ξηρά υλικά και ανακατέψτε μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα.
  4. Βάλτε το μείγμα κέικ στη φόρμα και αφήστε το στην άκρη.
  5. Σε ένα μίξερ χτυπήστε το τυρί κρέμα μέχρι να γίνει λείο. Στη συνέχεια, προσθέστε τη ζάχαρη άχνη και χτυπήστε μέχρι να γίνει κρεμώδες. Προσθέστε το γιαούρτι, το εκχύλισμα και το κορν φλάουρ. Συνεχίστε το χτύπημα μέχρι το μείγμα να γίνει παχύρρευστο και κρεμώδες.
  6. Ρίξτε την κρέμα πάνω από το μείγμα λεμονιού.
  7. Ψήστε για 35- 40 λεπτά ή μέχρι η κορυφή να σχηματίσει μια χρυσή επιδερμίδα και να φουσκώσει ομοιόμορφα.
  8. Αφήστε το κέικ να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 30 λεπτά, στη συνέχεια μεταφέρετε το στο ψυγείο και παγώστε το χωρίς κάλυμμα για τουλάχιστον 2 ώρες.
  9. Αφαιρέστε από τη φόρμα και σερβίρετε με ζάχαρη άχνη!