Υλικά
- 2 κ. σ. ελαιόλαδο
- 1 λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 2 φλ. τσαγιού ρύζι arborio
- 8 φλ. τσαγιού ζωμό λαχανικών
- 700 γρ. σάλτσα ντομάτας
- 1 κ. γλ. αποξηραμένη ρίγανη
- 1/2 κ. γλ. αλάτι
- 1/4 κ. γλ. μαύρο πιπέρι
- 15 φύλλα βασιλικού
- 1/2 φλ. τσαγιού παρμεζάνα, τριμμένη
- Προαιρετική γαρνιτούρα: ντοματίνια κομμένα στη μέση και ελαφρώς σοταρισμένα, μπουράτα
Εκτέλεση
- Ζεστάνετε 8 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών και διατηρήστε τον ζεστό.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι, σοτάρετε1 λευκό κρεμμύδι σε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο για 3 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο και το ρύζι και σοτάρετε 1 έως 2 λεπτά.
- Προσθέστε 1 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών, τη σάλτσα ντομάτας, 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη, 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι.
- Μαγειρέψτε το ριζότο σε ήπια φωτιά μέχρι να γίνει al dente (15 έως 20 λεπτά). Ανακατεύετε με μια ξύλινη κουτάλα ανά τακτά διαστήματα.
- Προσθέστε ένα φλιτζάνι ζωμό λαχανικών κάθε φορά, αφού απορροφηθεί ο προηγούμενος ζωμός.
- Όταν το ρύζι είναι al dente, σβήστε τη φωτιά και προσθέστε 1/2 φλιτζάνι παρμεζάνα, λίγο ελαιόλαδο και 15 φύλλα βασιλικού.
- Ανακατέψτε με τη φωτιά κλειστή για 2 λεπτά.