Η δυσανεξία στη γλουτένη είναι ένα υποκείμενο νόσημα του γαστρεντερικού συστήματος που πλήττει πολλά άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας. Βασικά συμπτώματά της είναι το φούσκωμα, ο πόνος στην κοιλιά, η δυσπεψία, οι εμετοί, η δυσκοιλιότητα αλλά και οι διάρροιες – ναι, τα συμπτώματα είναι αντιδιαμετρικά αντίθετα, ωστόσο ανάλογα με τον οργανισμό αλλά και το μέγεθος της δυσανεξίας, οι τρόποι που εκφράζεται διαφέρουν κατά πολύ.
Πλέον όμως τα πράγματα για όσους που πάσχουν από δυσανεξία στη γλουτένη/ κοιλιοκάκη, αλλά και γι’ αυτούς που απλώς θέλουν να την αποφύγουν είναι πολύ εύκολα. Υπάρχουν δεκάδες άλευρα -όπως αμυγδάλου, καρύδας, dinkel, πίτουρου βρόμης, λιναρόσπορου, σόγιας κ.λπ.- που αντικαθιστούν επάξια τα λευκά άλευρα! Με την παρακάτω συνταγή, απολαύστε άφοβα gluten-free κριτσίνια.
Υλικά (20 τεμάχια)
- 2 κούπες αλεσμένη βρόμη (ή αλεύρι βρόμης)
- 1 κούπα νερό
- 20 γρ. ηλιόσπορο
- 20 γρ. κολοκυθόσπορο
- 20 γρ. λιναρόσπορο κοπανισμένο
- 20 γρ. σπόρους chia
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1/4 κ.γ. σκόνη σκόρδου
- 1/4 κ.γ. σκόνη κρεμμυδιού
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε καλά όλα τα στερεά υλικά μεταξύ τους.
- Βήμα 2: Προσθέτουμε το νερό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι ο χυλός μας να είναι αρκετά πηχτός, χωρίς να κολλάει στα χέρια μας.
- Βήμα 3: Αφήνουμε τον χυλό περίπου για 1 ώρα να ξεκουραστεί.
- Βήμα 4: Χωρίζουμε το μείγμα σε 10 μπαλάκια και σχηματίζουμε με τα χέρια μας μπαστουνάκια.
- Βήμα 5: Κόβουμε στη μέση κάθε μπαστουνάκι, ώστε να έχουμε 20 συνολικά, και τα πλάθουμε με τα χέρια μας στο τελικό σχήμα τους.
- Βήμα 6: Τα αλείφουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180οC, στον αέρα, για 30-35’. Στη συνέχεια, κλείνουμε τον φούρνο και αφήνουμε μέσα τα κριτσίνια μέχρι να κρυώσουν.
Διατροφική αξία ανά κριτσίνι
- Ενέργεια: 63 kcal
- Υδατάνθρακες: 6,7 γρ.
- Πρωτεΐνη: 2,8 γρ.
- Λιπαρά: 3 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 0 γρ.
*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI