Το ταχίνι είναι η διάσημη πάστα σουσαμιού από ψημένο και αλεσμένο σουσάμι με πολλά διατροφικά οφέλη. Χρησιμοποιείται ευρέως στη μεσογειακή και ασιατική κουζίνα και αποτελεί μια υπερτροφή την οποία μπορείτε να απολαύσετε καθημερινά, δημιουργώντας δεκάδες νόστιμους συνδυασμούς. Αποτελεί εξαιρετική πηγή καλών λιπαρών, φωσφόρου και μαγγανίου, τα οποία παίζουν ζωτικό ρόλο στην υγεία των οστών. Έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β1 και βιταμίνη Β6, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας. Το σουσάμι μπορεί να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου (χοληστερόλη και τριγλυκερίδια) που οδηγούν σε καρδιαγγειακά νοσήματα.

Υλικά (2 μερίδες)

  • 1/4 κούπας (80 ml) νερό
  • 3 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1 κ.σ. μουστάρδα Dijon
  • 1 κ.σ. ταχίνι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. λιναρόςπορο
  • 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Βήμα 1: Βάζουμε όλα τα υλικά σε μπλέντερ και χτυπάμε καλά μέχρι να φτιάξουμε μία κρεμώδη σος.
  • Βήμα 2: Σε περίπτωση που δεν την χρησιμοποιήσουμε όλη αμέσως, την αποθηκεύουμε στο ψυγείο.

Διατροφική αξία ανά 100 γρ.

  • Ενέργεια: 228 kcal
  • Υδατάνθρακες: 3,1 γρ.
  • Πρωτεΐνη: 13,4 γρ.
  • Λιπαρά: 18,4 γρ.
  • Κορεσμένα λιπαρά: 2,1 γρ.

*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI