Υλικά
- 1 κιλό μπακαλιάρο παστό (φιλέτο)
- Αλεύρι για το πανάρισμα
- Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- 2 αυγά (προαιρετικά για το κουρκούτι)
- 1 φλ. τσαγιού μπύρα ή σόδα (προαιρετικά για το κουρκούτι)
- Αλάτι και πιπέρι
- Για τη σκορδαλιά:
- 4- 5 σκελίδες σκόρδο
- 3 φέτες ψωμί μπαγιάτικο (χωρίς την κόρα) ή 3 μέτριες πατάτες βρασμένες
- 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 2- 3 κ. σ. ξύδι
- Αλάτι
- Νερό (αν χρειαστεί)
Εκτέλεση
- Ξεπλύνετε καλά τον παστό μπακαλιάρο με άφθονο νερό και βάλτε τον σε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό. Αλλάζετε το νερό κάθε 4- 6 ώρες για περίπου 24- 48 ώρες, ανάλογα με το πόσο αλμυρός είναι ο μπακαλιάρος. Ανάμεσα στις αλλαγές, διατηρήστε τον μπακαλιάρο στο ψυγείο.
- Αν επιλέξετε να κάνετε κουρκούτι, χτυπήστε τα αυγά και προσθέστε τη μπύρα ή τη σόδα. Ανακατέψτε καλά και προσθέστε αλεύρι μέχρι να σχηματιστεί ένας πηχτός χυλός. Αλατοπιπερώστε.
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεστάνετε το ελαιόλαδο. Τηγανίστε τα φιλέτα του μπακαλιάρου μέχρι να ροδίσουν. Αφήστε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.
- Μουλιάστε το ψωμί σε νερό και στύψτε το καλά. Βάζετε το ψωμί στο μπλέντερ.
- Αν χρησιμοποιήσετε πατάτες, βράστε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν και περάστε από το μπλέντερ μέχρι να γίνουν σαν πουρές.
- Προσθέτετε τις σκελίδες σκόρδο στο μπλέντερ μαζί με το ψωμί ή τις πατάτες. Χτυπήστε μέχρι να πολτοποιηθούν καλά.
- Προσθέτετε το ξύδι και το αλάτι. Συνεχίστε να χτυπάτε και προσθέστε το ελαιόλαδο σε μικρή ροή, μέχρι να αποκτήσει η σκορδαλιά την επιθυμητή υφή. Αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο νερό.
- Δοκιμάστε και διορθώστε τη γεύση με αλάτι ή ξύδι, αν χρειαστεί.
- Σερβίρετε τον μπακαλιάρο ζεστό, συνοδευόμενο με τη σκορδαλιά και αν θέλετε, μια σαλάτα με βραστά παντζάρια