Υλικά

  • 1 κιλό μπακαλιάρο παστό (φιλέτο)
  • Αλεύρι για το πανάρισμα
  • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • 2 αυγά (προαιρετικά για το κουρκούτι)
  • 1 φλ. τσαγιού μπύρα ή σόδα (προαιρετικά για το κουρκούτι)
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Για τη σκορδαλιά:
  • 4- 5 σκελίδες σκόρδο
  • 3 φέτες ψωμί μπαγιάτικο (χωρίς την κόρα) ή 3 μέτριες πατάτες βρασμένες
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2- 3 κ. σ. ξύδι
  • Αλάτι
  • Νερό (αν χρειαστεί)

Εκτέλεση

  1. Ξεπλύνετε καλά τον παστό μπακαλιάρο με άφθονο νερό και βάλτε τον σε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό. Αλλάζετε το νερό κάθε 4- 6 ώρες για περίπου 24- 48 ώρες, ανάλογα με το πόσο αλμυρός είναι ο μπακαλιάρος. Ανάμεσα στις αλλαγές, διατηρήστε τον μπακαλιάρο στο ψυγείο.
  2. Αν επιλέξετε να κάνετε κουρκούτι, χτυπήστε τα αυγά και προσθέστε τη μπύρα ή τη σόδα. Ανακατέψτε καλά και προσθέστε αλεύρι μέχρι να σχηματιστεί ένας πηχτός χυλός. Αλατοπιπερώστε.
  3. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεστάνετε το ελαιόλαδο. Τηγανίστε τα φιλέτα του μπακαλιάρου μέχρι να ροδίσουν. Αφήστε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.
  4. Μουλιάστε το ψωμί σε νερό και στύψτε το καλά. Βάζετε το ψωμί στο μπλέντερ.
  5. Αν χρησιμοποιήσετε πατάτες, βράστε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν και περάστε από το μπλέντερ μέχρι να γίνουν σαν πουρές.
  6. Προσθέτετε τις σκελίδες σκόρδο στο μπλέντερ μαζί με το ψωμί ή τις πατάτες. Χτυπήστε μέχρι να πολτοποιηθούν καλά.
  7. Προσθέτετε το ξύδι και το αλάτι. Συνεχίστε να χτυπάτε και προσθέστε το ελαιόλαδο σε μικρή ροή, μέχρι να αποκτήσει η σκορδαλιά την επιθυμητή υφή. Αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο νερό.
  8. Δοκιμάστε και διορθώστε τη γεύση με αλάτι ή ξύδι, αν χρειαστεί.
  9. Σερβίρετε τον μπακαλιάρο ζεστό, συνοδευόμενο με τη σκορδαλιά και αν θέλετε, μια σαλάτα με βραστά παντζάρια