Υλικά

  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας, σε μερίδες
  • 1/2 κιλό κρεμμύδια για στιφάδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1/2 φλ. τσαγιού κόκκινο κρασί
  • 2 κ. σ. βούτυρο
  • 2 κ. σ. ελαιόλαδο, μοιρασμένο
  • 1/4 κ. γλ. αλεσμένη κανέλα
  • 1/4 κ. γλ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 1 κ. γλ. λευκή ζάχαρη
  • Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
  • Λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
  • 450 γρ. ντομάτες σε κύβους
  • 1/2 φλ. τσαγιού νερό

Εκτέλεση

  1. Ζεστάνετε το 1/2 του βουτύρου και το 1/2 της πρώτης κουταλιάς της σούπας ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Σοτάρετε το 1/2 των κύβων μοσχαριού από όλες τις πλευρές και τοποθετήστε το σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Επαναλάβετε με το υπόλοιπο βούτυρο, το ελαιόλαδο και το μοσχαρίσιο κρέας.
  2. Ρίξτε τα κρεμμύδια και το σκόρδο στο λάδι που έχει απομείνει στο τηγάνι και μειώστε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία. Μαγειρέψτε και ανακατέψτε μέχρι το κρεμμύδι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο, περίπου 5 λεπτά -αφαιρέστε από το τηγάνι. Ρίξτε μέσα το κόκκινο κρασί και αφήστε το να σιγοβράσει.
  3. Αλατοπιπερώστε το μοσχάρι με αλάτι, πιπέρι, κανέλα, μοσχοκάρυδο, ζάχαρη και ξύσμα πορτοκαλιού. Ρίξτε μέσα τις ντομάτες σε κύβους και το νερό. Σκεπάστε και αφήστε να σιγοβράσει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, κατόπιν μειώστε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και συνεχίστε να σιγοβράζετε 1 ώρα.
  4. Εντωμεταξύ, ζεστάνετε την υπόλοιπη κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο στο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Ανακατέψτε τα κρεμμύδια και μαγειρέψτε τα μέχρι να ροδίσουν καλά, ανακατεύοντας συχνά, περίπου 20 λεπτά.
  5. Αφού το μοσχάρι σιγοβράσει για μία ώρα, προσθέστε τα κρεμμύδια, ανακατέψτε και συνεχίστε το σιγοβράσιμο για 20 λεπτά.
  6. Αφαιρέστε το καπάκι και σιγοβράστε, χωρίς κάλυμμα, μέχρι το στιφάδο να μειωθεί και να πήξει ελαφρώς, περίπου 10 λεπτά.