Η μεγάλη αποστασιοποίηση του ΔΝΤ από τις θέσεις της ΕΕ, το πολιτικά «τοξικό» περιεχόμενο των ελληνικών προτάσεων για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού 2015, αλλά και νέα γεγονότα που λειτουργούν ως δημοσιονομική «βόμβα», όπως η «αναθεωρημένη» στάση των ανώτατων δικαστικών απέναντι στο Μνημόνιο, αποτελούν κάποια από τα προβλήματα που φαίνεται πως μπαίνουν ως πρόσκομμα στην προσπάθεια για επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα έως τις 14 Δεκεμβρίου.
Θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι χωρίς συμφωνία για την πέμπτη αξιολόγηση δεν μπορεί να υπάρξει ούτε «τεχνική» παράταση του προγράμματος -μηνιαία, τρίμηνη, εξάμηνη ή ετήσια- , ούτε εκταμίευση των δόσεων 7,1 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στην αξιολόγηση, αλλά και ούτε απόφαση για την προληπτική γραμμή στήριξης του ESM.
Εάν η χώρα λοιπόν βρεθεί την 1η Ιανουαρίου 2015 χωρίς τα παραπάνω θα είναι σε μια «άβολη» κατάσταση δεδομένου ότι οι ελληνικές τράπεζες θα αντλούν ακριβότερα ρευστότητα από το ευρωσύστημα, τα ταμειακά διαθέσιμα θα επαρκούν για μόλις τρεις μήνες και ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός της Ελλάδος θα έχει υψηλότερο κόστος. Συν τοις άλλοις θα εκκρεμεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας που θεσμικά θα πρέπει να εκκινήσει στις 12 Φεβρουαρίου, με αμφίβολο αποτέλεσμα ως προς την κατάληξη της διαδικασίας, ήτοι για το εάν θα οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές.
Εάν η τρόικα κάνει στροφή από τις σκληρές θέσεις που εκφράζει σήμερα και τελικά επιτευχτεί συμφωνία με την τρόικα έως τις 14 Δεκεμβρίου τότε θα ακολουθήσουν τα εξής:
1) Θα ληφθεί απόφαση για την χορήγηση τεχνικής παράτασης του προγράμματος για λίγες εβδομάδες, ώστε να μην χαθούν τα 1,8 δισ. ευρώ που έχει να λάβει η Ελλάδα από τον EFSF.
2) Η ελληνική πλευρά θα προχωρήσει μέσα στον Ιανουάριο στην νομοθέτηση των μέτρων για τα οποία θα δεσμευθεί έναντι της τρόικας. Εάν η διαδικασία αυτή εξελιχθεί ομαλά τότε θα λάβει τις δόσεις.
3) Ενδιάμεσα η Ευρωζώνη θα προσδιορίσει τα χαρακτηριστικά της προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης (ECCL) που θα λάβει η Ελλάδα από τον ESM και από κοινού από τη χώρα μας θα καθορίσει τα μέτρα που θα συνοδεύουν τη μονοετή προληπτική πιστωτική γραμμή.
4) Η Ελλάδα θα έλθει σε συνεννόηση με το ΔΝΤ αναφορικά με το ρόλο του και τη χρηματοδοτική του συνδρομή έως τις αρχές του 2016.
5) Θα ξεκινήσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.