Οι συζητήσεις για πιθανά νέα μέτρα δίνουν και παίρνουν αυτόν τον καιρό και αυτό είναι φυσικό με τις δυσχερείς οικονομικές εξελίξεις της χώρας τη χρονιά που διανύουμε. Ο υφυπουργός οικονομικών Δ. Κουσελάς σχετικά με νέα μέτρα είπε ότι: «‘Έχουμε δεσμευτεί, το έχει δηλώσει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, πως η αναθεώρηση του ελλείμματος και του χρέους για το 2009 δεν θα οδηγήσει σε νέα μέτρα που να πλήξουν μισθωτούς και συνταξιούχους. Οι όποιες αποκλίσεις θα αντιμετωπισθούν με περικοπές δαπανών, όχι με περικοπές μισθών και συντάξεων, ούτε με νέα, μη προβλεπόμενη από το Πρόγραμμα που ήδη υλοποιούμε, φορολογική επιβάρυνση.»

Όσο για το αν υπάρξει εκ νέου αστοχία σχετικά με τα έσοδα: «Το τελευταίο τρίμηνο είναι παγίως το σημαντικότερο για την αύξηση των δημόσιων εσόδων. Από την πλευρά μας, λάβαμε κάθε πρόσφορο μέτρο, εντατικοποιώντας τις προσπάθειες των εισπρακτικών μηχανισμών, με πλάνα ανά εφορία και ελεγκτή σε καθημερινή βάση.

Περιμένουμε σημαντική ενίσχυση των εσόδων από την περαίωση, από τα τέλη κυκλοφορίας, από την ανά τρίμηνο απόδοση του ΦΠΑ, από τους προσωρινούς ελέγχους, τον ΕΤΑΚ και τον ΦΑΠ του 2010. Με αυτά πιστεύω πως θα καλύψουμε την υστέρηση και θα προσεγγίσουμε τον στόχο μας.

Στη συνέχεια της συνέντευξης στην Ελευθεροτυπία, ο υφυπουργός δήλωσε για τη φοροδιαφυγή και την αρχική δέσμευση της κυβέρνησης ότι «κάποιοι θα πάνε φυλακή»: «Δεν έχουμε κάνει πίσω στη δέσμευσή μας, το αντίθετο μάλιστα. Με την ενίσχυση και τους συνεχείς ελέγχους του ΣΔΟΕ έχουμε, πιστεύω, αποδείξει πως δεν χαριζόμαστε σε κανένα.

Στο πρώτο εννεάμηνο του 2010 επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 3,2 δισ. ευρώ, έναντι 1,4 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ως το τέλος του χρόνου, τα συνολικά πρόστιμα θα ξεπεράσουν τα 5 δις ευρώ. Όπως όμως γνωρίζετε, -και αυτό είναι κεντρικό στοιχείο, του Συντάγματος και του δικαιϊκού μας συστήματος-, για να πάει κάποιος φυλακή ή για να εκποιηθεί η περιουσία του, για παραβάσεις ή οφειλές στο Δημόσιο, πρέπει πρώτα να δικαστεί και να καταδικαστεί. Μέχρι σήμερα, αυτό απαιτούσε χρόνια. Γι’ αυτό, σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, επεξεργαζόμαστε ρυθμίσεις επίσπευσης της απονομής Δικαιοσύνης για τις φορολογικές παραβάσεις.»