Η νέα πραγματικότητα των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) και ειδικότερα των αιολικών πάρκων έχει διαφοροποιήσει το πεδίο της παραγωγής και έχει διαμορφώσει νέες συνθήκες και για τους καταναλωτές.
Ωστόσο η αλλαγή αυτή έχει δημιουργήσει απορίες, αλλά ακόμη και παρανοήσεις, ειδικά όσον αφορά στο κόστος της παραγωγής ενέργειας και τη συμμετοχή του ίδιου του καταναλωτή.
Ένα σημείο που για κάποιους είναι ίσως «θολό» είναι και το ΕΤΜΕΑΡ, το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων δηλαδή.
Μύθος 6: «Το ΕΤΜΕΑΡ δεν είναι επιδότηση που πληρώνουν οι καταναλωτές για τα αιολικά πάρκα»
Στο ζήτημα του ΕΤΜΕΑΡ και του χαρακτήρα του απάντησε η ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας).
Σε ειδικό έντυπο που κυκλοφόρησε, η ένωση, ανάμεσα σε όλα τα ζητήματα που έθιξε, επέλεξε να αναφερθεί και στο ειδικό τέλος, τονίζοντας ότι, παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα, το ΕΤΜΕΑΡ δεν είναι επιδότηση των αιολικών πάρκων, που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες.
«Χωρίς τα αιολικά πάρκα ο καταναλωτής στην Ελλάδα θα πλήρωνε υψηλότερο κόστος για την ίδια κατανάλωση ρεύματος. Κατά συνέπεια, το ΕΤΜΕΑΡ δεν μπορεί να απεικονίζει κάποιο επιπλέον κόστος που δημιουργείται εξαιτίας των αιολικών πάρκων, αφού τα αιολικά πάρκα δημιουργούν όφελος για τον καταναλωτή. Άρα, δεν υπάρχει στην πράξη επιδότηση της τιμής πώλησης της ενέργειας που προσφέρουν τα αιολικά πάρκα» αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) καταλήγει στον Ειδικό Λογαριασμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ). Στον ΕΛΑΠΕ συγκεντρώνονται όλοι οι πόροι που προορίζονται για την πληρωμή των παραγωγών από ανανεώσιμες πηγές» λέει η ΕΛΕΤΑΕΝ.
Σύγχυση και λανθασμένη εντύπωση
Οι πόροι, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, προέρχονται από τους καταναλωτές, είτε άμεσα – όπως το ΕΤΜΕΑΡ – είτε έμμεσα μέσω του κόστους ενέργειας που καταβάλλουν στον προμηθευτή τους ηλεκτρικής ενέργειας. Οι πληρωμές από τον ΕΛΑΠΕ στους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) αφορούν ενέργεια η οποία έχει ήδη διατεθεί στο σύστημα. Γιατί υπάρχει σύγχυση γύρω από το ΕΤΜΕΑΡ Η σύγχυση και η λανθασμένη εντύπωση δημιουργείται επειδή το ΕΤΜΕΑΡ εμφανίζεται χωριστά στον λογαριασμό του καταναλωτή.
«Ωστόσο, δεν είναι το μοναδικό κονδύλι που περιλαμβάνεται στον λογαριασμό» αναφέρεται στο έντυπο. «Η ενεργειακή νομοθεσία προβλέπει πολλούς διακριτούς λογαριασμούς και πολλαπλές λογιστικές και τεχνικές διευθετήσεις για τον τρόπο που γίνονται οι πληρωμές και η ροή χρημάτων ανάμεσα σε όλους τους παίκτες της αγοράς (καταναλωτές, προμηθευτές, διαχειριστές, παραγωγοί).
Ως αποτέλεσμα, το σύστημα υπολογισμού των ροών είναι ιδιαίτερα τεχνικό και πολύπλοκο, και δεν είναι εύκολη η παρακολούθησή του από το ευρύ κοινό. Επομένως, δεν έχει νόημα να ξεχωρίζουμε ένα μόνο κονδύλι από τον λογαριασμό, διότι πολλά από τα κονδύλια εμπλέκονται μεταξύ τους και αλληλοεπηρεάζονται. Αυτό που έχει σημασία για τον καταναλωτή είναι το συνολικό ποσό που ξοδεύει για ενέργεια, και το συνολικό αυτό ποσό θα ήταν υψηλότερο αν δεν υπήρχαν τα αιολικά πάρκα».
Διαβάστε επίσης
Μύθος 1ος: Δεν συγκρίνεται η απόδοση των ανεμογεννητριών με την απόδοση των θερμοηλεκτρικών σταθμών
Μύθος 2ος: Οι ανεμογεννήτριες παράγουν ακριβό ηλεκτρισμό
Μύθος 3ος: Οι ανεμογεννήτριες αυξάνουν το συνολικό κόστος για τον καταναλωτή
Μύθος 4ος: Οι ανεμογεννήτριες παράγουν ασταθή ηλεκτρισμό, δεν είναι αξιόπιστες και αυτό αυξάνει το κόστος
Μύθος 5ος: Η αιολική ενέργεια επιδοτείται υπερβολικά