Ως σημάδι ανάκαμψης θεωρείται η αργή αλλά σταθερή μείωση της εξάρτησης της Τράπεζας Κύπρου από την έκτακτη βοήθεια ρευστότητας (ELA) που λαμβάνει η τράπεζα μετά την ανακεφαλαιοποίησή της με χρήματά των καταθετών της, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας.
Η συνεχής μείωση της στήριξης από τον ELA θεωρείται, σύμφωνα με οικονομικούς κύκλους, ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο, αφού αποτελεί ένδειξη της ευρωστίας της τράπεζας.
Ως περαιτέρω ένδειξη σταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα θεωρείται και η ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας ότι τον Νοέμβριο παρουσιάστηκε η μικρότερη εκροή καταθέσεων για το 2013. Οι συνολικές καταθέσεις έπεσαν στα 46,7 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά ενθαρρυντική αύξηση περίπου 350 εκατομμυρίων ευρώ παρουσίασαν οι εγχώριες καταθέσεις.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η τηλεόραση του ΡΙΚ, σύντομα θα συσταθεί η Ανεξάρτητη Αρχή Τραπεζών, στόχος της οποίας θα είναι η εφαρμογή εθνικής στρατηγικής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Σε πρώτο στάδιο θα κατατεθεί σύντομα σχετική πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Την Αρχή αναμένεται να στελεχώνουν αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών, της Κεντρικής Τράπεζας, εκπρόσωποι της Βουλής και του Συνδέσμου Τραπεζών, ενώ δεν αποκλείεται να συμμετάσχουν ο υπουργός Οικονομικών και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.
Τη δημιουργία της Αρχής εισηγήθηκε η Ανεξάρτητη Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για το μέλλον του κυπριακού τραπεζικού τομέα, εκτιμώντας ότι η Κύπρος πρέπει να καταρτίσει εθνική στρατηγική χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, που θα διασφαλίζει πόρους και διαδικασίες για τη διαχείριση ενός υγιούς τραπεζικού συστήματος.
Σύμφωνα με διαπίστωση της Ανεξάρτητης Επιτροπής εμπειρογνωμόνων, η απουσία μιας τέτοιας στρατηγικής ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους τα τραπεζικά προβλήματα ξέφυγαν από κάθε έλεγχο.