Στη διαβεβαίωση ότι οι καταθέσεις στην Ελλάδα είναι απόλυτα ασφαλείς προέβη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος.

Ο κ. Προβόπουλος αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι η τρόικα μπορεί να επιβάλει και στην Ελλάδα μέτρα για τις καταθέσεις όπως αυτά που επιβλήθηκαν στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι το ελληνικό πρόγραμμα για την ενίσχυση και εξυγίανση του τραπεζικού τομέα έχει άλλη φιλοσοφία. Επ’ αυτού, υπενθύμισε ότι έως τώρα η ΤτΕ έχει εξυγιάνει επτά τράπεζες χωρίς να πληγούν οι καταθέτες.

Η Ελλάδα μπορεί να παρατείνει την προθεσμία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της κατά ένα μήνα μέχρι το τέλος του Μαΐου, σημείωσε επίσης ο διοικητής της ΤτΕ.

Ο κ. Προβόπουλος επανέλαβε ότι η ελληνική οικονομία, αναμένεται να συρρικνωθεί το τρέχον έτος κατά 4,5%.

Όπως πρόσθεσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας, η οικονομική κρίση στην Κύπρο αναμένεται επίσης να μειώσει το ελληνικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) κατά 0,35 ποσοστιαίες μονάδες.

Σχετικά με το πακέτο των 50 δισ. για το τραπεζικό σύστημα ο διοικητής της ΤτΕ είπε ότι αφορούν τόσο την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών όσο και την εξυγίανση των προβληματικών τραπεζών.

Επίσης, ο κ. Προβόπουλος αναφέρθηκε στις συζητήσεις που είχε διεξάγει με τη διοίκηση της κυπριακής κεντρικής τράπεζας, όσον αφορά το μέλλον των κυπριακών τραπεζών με δραστηριότητες στην Ελλάδα.

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή NetWeek της ΝΕΤ, ο κ. Προβόπουλος είπε ότι την άνοιξη του 2012 τον επισκέφθηκε η διοίκηση της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου και έθεσε το ερώτημα κατά πόσο οι δραστηριότητες των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα θα θυγατρικοποιηθούν.

Όταν έθεσαν αυτό το θέμα, ο κ. Προβόπουλος ανέφερε ότι τους απάντησε πως προϋπόθεση θα ήταν να ισχύσει ό,τι και για τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες, υπενθυμίζοντας ότι είχαν υποστεί τη βάσανο της Blackrock, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει προηγουμένως μία διαγνωστική μελέτη. «Εάν αυτή η διαδικασία γινόταν, στη συνέχεια θα έπρεπε να μπουν και τα κεφάλαια που θα έλειπαν», είπε ο διοικητής της ΤτΕ, προσθέτοντας ότι τους θύμισε ότι το ελληνικό πακέτο των 50 δισ. ήταν μόνο για τις ελληνικές τράπεζες και όχι για θυγατρικές ξένων τραπεζών. Θα έπρεπε λοιπόν να μεγαλώσει το πακέτο, αφού συζητηθεί με την τρόικα και εγκρίνει το Eurogroup.

Ο κ. Προβόπουλος είπε ακόμη ότι θα πρέπει να αποχωρήσουν από το δημόσιο τόσο οι επίορκοι, όσο και οι αδιάφοροι, τους οποίους χαρακτήρισε «κηφήνες», ενώ για το κράτος είπε ότι είναι «κακός επιχειρηματίας» και για το δημόσιο ότι θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί.

Ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε, ωστόσο, ότι υπάρχουν στη μεγάλη τους πλειοψηφία εξαιρετικοί δημόσιοι υπάλληλοι. «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι αναφέρομαι σε εκείνους τους ανθρώπους που είναι παντελώς αδιάφοροι, έχουν χαμηλή θα έλεγα μηδενική αποτελεσματικότητα», είπε.