«Ασφυξία» επικρατεί στα ασφαλιστικά ταμεία, που δίνουν μάχη κάθε μήνα για να εξασφαλίσουν τα έσοδα για τις συντάξεις και τις άλλες παροχές. Είναι χαρακτηριστικό πως τα Ταμεία θα πρέπει να πάρουν από το κράτος μέχρι το τέλος του μήνα 1,4 δισ. ευρώ για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.

Το 1,24 δισ. ευρώ θα πάει για τις συντάξεις και τα 160 εκατ. για τις παροχές υγείας στους ασφαλισμένους. Συγκεκριμένα, 530 εκατ. χρειάζεται ο ΟΓΑ, 420 εκατ. το ΙΚΑ, 200 εκατ. ο ΟΑΕΕ και 90 εκατ. το ΝΑΤ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος έχει ανατρέψει τα αρχικά δεδομένα, καθώς το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ταυτόχρονα μείωση των εσόδων και αύξηση των δαπανών. Με βάση τα στοιχεία του Απριλίου, τα έσοδα των Ταμείων είχαν υποχωρήσει κατά 12%, ενώ ακόμα χειρότερα είναι τα «μηνύματα» που φτάνουν για τον Μάιο. Για να γίνει αντιληπτή η κρισιμότητα της κατάστασης, πρέπει να επισημανθεί πως κάθε μήνα είναι αναγκαίο να συγκεντρώνονται 200 εκατ. περισσότερα από ό,τι αρχικά είχε υπολογιστεί. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μηνιαία έσοδα των ασφαλιστικών φορέων έχουν μειωθεί κατά 110 εκατ., ενώ αντίστοιχα οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 90 εκατ. Σε περίπτωση που συνεχιστεί η κατάσταση και το επόμενο διάστημα, εκτιμάται πως στο τέλος του έτους θα υπάρχει μια «μαύρη τρύπα» της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ. Εδώ πρέπει να τονιστεί πως οι ασφαλιστικοί φορείς έχουν ήδη απορροφήσει ένα πολύ μεγάλο μέρος της κρατικής χρηματοδότησης που τους αναλογεί για τη φετινή χρονιά. Για παράδειγμα, το ΙΚΑ μέσα στο πρώτο τετράμηνο του έτους έχει απορροφήσει το 65% της χρηματοδότησης, ενώ έχει στραφεί και σε… εναλλακτικούς τρόπους συγκέντρωσης χρημάτων.

Δυσοίωνα είναι τα μηνύματα από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, αλλά και ορισμένα επικουρικά ταμεία (κυρίως του ευρύτερου δημόσιου τομέα).
.