Όπως επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, το φορτίο για την Ευρώπη αναμένεται να είναι μεγαλύτερο καθώς η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έχει επιδεινωθεί σημαντικά, και αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω, και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα είναι «λιγότερο γενναιόδωρο αυτή τη φορά», όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Έτσι, μετά τη νέα δανειακή συμφωνία και την αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων που θα φέρει το PSI, o «χάρτης» του ελληνικού χρέους θα έχει ως εξής:

Ευρωζώνη και Ε.Ε.: 117 δισ. ευρώ συνεισφορά
Οι δυο μεγαλύτεροι πιστωτές- κράτη της Ελλάδας, θα παραμείνουν η Γερμανία, με περίπου 30 δισ. ευρώ στο νέο πακέτο και η Γαλλία, με εγγυήσεις που αγγίζουν τα 24 δισ. ευρώ.

ΔΝΤ: 13 δισ. ευρώ

Η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο δεύτερο πακέτο στήριξης αναμένεται να είναι μικρότερη απ’ ότι στο πρώτο. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η συμβολή του υπολογίζεται αυτή τη φορά στα 13 δισ. ευρώ (έναντι 30 δισ. που ήταν στο πρώτο πακέτο). Όπως είπε όμως η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, το οριστικό ποσό θα καθοριστεί στα μέσα Μαρτίου.

Ιδιωτικός τομέας: Διαγράφονται 107 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους

Τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία (που εκπροσωπούνται από το lobby του IIF) κατέχουν περίπου 210.000.000.000 ευρώ σε τίτλους του ελληνικού δημοσίου και αποφάσισαν να αποδεχτούν μειώσεις ύψους 107 δισ. ευρώ.

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: δώρο 12 δισ. ευρώ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία κατέχει μεταξύ 44 και 50 δισ. ευρώ σε τίτλους του ελληνικού δημοσίου, αποφασίστηκε να αναδιανέμει στα κράτη μέλη της Ευρωζώνη περίπου 12 δισ. ευρώ από τα κέρδη του κεφαλαίου που έχει επενδύσει στην Ελλάδα, κάτι που η Le Figaro χαρακτηρίζει ως «δώρο της ΕΚΤ», καθώς παραιτείται από τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων που είχε αγοράσει στο 70-80% της αξίας τους από τη δευτερογενή αγορά κατά την κορύφωση της κρίσης.