Ακύρωση όλων των προσλήψεων που πραγματοποιήθηκαν το 2010 και το 2011, λουκέτα σε δημόσιους οργανισμούς μαζί με απολύσεις των εργαζομένων, αύξηση των φόρων στην κατανάλωση, νέο και πιο σκληρό ασφαλιστικό -ίσως και με νέες αυξήσεις των ορίων ηλικίας- συνταξιοδότησης, μαζί νέες περικοπές προνομιακών επιδομάτων είναι μερικά, από τα μέτρα, που θα έπρεπε ήδη να έχει εφαρμόσει η Ελλάδα.
Τα μέτρα όμως έμειναν στα χαρτιά και η τρόικα ζητά, όλα αυτά να εφαρμοστούν… εδώ και τώρα!
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τα μέτρα που επισπεύδονται θα είναι πιο σκληρά από ποτέ και θα πλήξουν τον δημόσιο τομέα. Ανακοινώσεις θα γίνουν μετά και από την νέα συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί σήμερα.
Είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση, υπό την πίεση της τρόικα για την 6η δόση, να προχωρήσει χωρίς εξαιρέσεις στην απομάκρυνση 150.000 δημοσίων υπαλλήλων (μονίμων και συμβασιούχων) ως το 2015 σε συνδυασμό με την εφαρμογή του μέτρου εργασιακής εφεδρείας στο οποίο θα ενταχθούν 50.000 υπάλληλοι από 10 οργανισμούς που κλείνουν άμεσα και από άλλους 65 δημόσιοι θα πρέπει να κλείσουν ή να συγχωνευτούν μέχρι τον Δεκέμβριο.
Παράλληλα πρέπει να επιταχυνθεί το νέο μισθολόγιο λιτότητας στο δημόσιο που θα ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου για όλους ενώ η τρόικα πιέζει και για περικοπές 30% στις συντάξεις του ΟΓΑ, του ΝΑΤ και του ΟΤΕ.
Ενδεικτική του κλίματος και των προϋποθέσεων που θέτει η τρόικα για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου είναι επιστολή (μέσω email) του γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Ηλία Πεντάζου προς τους υπουργούς και τους γενικούς γραμματείς, στην οποία καταγράφονται τα μέτρα που ζητά η τρόικα να εφαρμοστούν άμεσα.
Πρόκειται για 15 μέτρα στα οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται η δραστική περικοπή συμβάσεων αορίστου χρόνους σε όλους τους φορείς του δημοσίου, η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το φόρο στο πετρέλαιο κίνησης όπως και η άμεση προώθηση της εργασιακής εφεδρείας.
H μείωση των ταμειακών διαθεσίμων του κράτους, και η πιθανότητα να καθυστερήσει έστω και για λίγες μέρες, μία από τις επόμενες δόσεις των δανείων, φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο να μείνουν απλήρωτοι για τουλάχιστον 15 μέρες -ή και έως ένα μήνα- 770.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Και αυτό θα γίνει εάν προχωρήσει τελικά η εισήγηση ΣΟΚ που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών:
– Είτε να μπει πλαφόν στις πληρωμές που θα γίνουν για μισθούς στο δημόσιο
– Είτε να παγώσει -προσωρινά- η προκαταβολή μισθού που χορηγεί επί δεκαετίες στους υπαλλήλους το δημόσιο.
Στην δεύτερη περίπτωση, ουσιαστικά, το Δημόσιο δεν θα καταβάλει τον Οκτώβριο το μισό μηνιάτικο, ως είθισται, αλλά θα το μεταθέσει για το τέλος του μήνα ενώ το ίδιο μπορεί να γίνει και τον Νοέμβριο δίνοντας έτσι παράταση χρόνου για την καταβολή συνολικής δαπάνης ύψους 1,3 δισ. ευρώ.
Το βέβαιο είναι ότι αν η Ελλάδα δεν κάνει ότι χρειάζεται για να πάρει τα 8 δις της έκτης δόσης και τα 5 δις της έβδομης δόσης θα αντιμετωπίσει μεγάλη δυσκολία ίσως και αδυναμία για να εξοφλήσει ομόλογα ύψους 8,5 δισ. ευρώ που λήγουν έως το τέλος του χρόνου.