Τη δυσαρέσκειά του για την αναποφασιστικότητα που δείχνουν οι ηγέτες της ευρωζώνης στην αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους και όχι μόνον, εξέφρασε ο Αυστραλός υπουργός Οικονομικών Γουέϊν Σγουάν που ενδέχεται ανακηρυχθεί ο καλύτερος υπουργός Οικονομικών του κόσμου στην διάσκεψη της G20 που θα γίνει αυτή την εβδομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες σε συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ο κ. Σγουάν πιστεύει ότι οι εταίροι δεν έπρεπε να αναβάλουν για τον Οκτώβριο την απόφασή τους για την Ελλάδα και τόνισε ότι αυτή η αναποφασιστικότητά τους και η αναβλητικότητά τους φέρνει σε δυσκολότερη θέση την Ελλάδα αλλά και την παγκόσμια οικονομία.
Στο μεταξύ σε εκπομπή του κρατικού δικτύου ABC προβάλλεται η συνέντευξη της εγνωσμένου κύρους οικονομολόγου Ann Pettifor η οποία, στο βιβλίο που εξέδωσε προ πενταετίας, είχε προβλέψει την κρίση που «απειλεί σήμερα την Ευρώπη» και για την οποία θεωρεί ότι «δε γίνεται καθόλου σωστή διαχείριση».
Πιο συγκεκριμένα, η κορυφαία οικονομολόγος διατείνεται ότι η Ελλάδα «βρίσκεται σε τροχιά ραγδαίας πτώσης» όπως και η Ισπανία, καθώς «τα επιβαλλόμενα μέτρα λιτότητας αντιβαίνουν σε οποιαδήποτε αναπτυξιακή προσπάθεια και η ανάπτυξη είναι το μοναδικό εργαλείο που μπορεί να οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση. Επομένως, η οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια είναι εκ προοιμίου καταδικασμένη να αποτύχει».
Διατυπώνει τη θέση ότι «θα υπάρξει χρεοκοπία για την Ελλάδα», το ζητούμενο είναι εάν αυτό θα γίνει με τον καταστροφικό και χαοτικό τρόπο που αντιμετωπίζεται η κρίση ως τώρα ή εάν οι κεντρικές τράπεζες και οι ιθύνοντες αποφασίσουν να διαχειριστούν αποτελεσματικά την αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς τα χρέη έχουν αγγίξει δυσθεώρητα μεγέθη. Είναι απαραίτητο να διαγραφεί μεγάλο μέρος των χρεών, εφόσον έτσι και αλλιώς δεν είναι δυνατόν να αποπληρωθούν.
Υποστηρίζει, επιπρόσθετα, ότι «η μοναδική λύση είναι να επιτραπεί στις υπερχρεωμένες χώρες να χρεοκοπήσουν και εν συνεχεία να ενισχυθούν οικονομικά οι τράπεζες, αλλά μόνο αν υλοποιηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».
Καταγράφεται, επίσης, η επιμονή της Φιλανδίας για την παροχή εγγυήσεων, πριν προβεί σε έγκριση της επιπλέον οικονομικής στήριξης της Ελλάδας, η ακύρωση του προγραμματισμένου ταξιδιού του Έλληνα Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στη Νέα Υόρκη και το αίτημα του κόμματος της αντιπολίτευσης στην Αθήνα για εκλογές ως «λύση του προβλήματος».
Την ίδια στιγμή σε άρθρο της εφημερίδας «The Australian» εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις για «το κατά πόσο θα μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να συγκεντρώσει το ποσό που υπολογίζει από την είσπραξη φόρων, δεδομένου ότι αφενός η ελληνική οικονομία παρουσιάζει ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση απ’ όσο υπολογιζόταν τον περασμένο Μάιο και αφετέρου οι πολίτες αρνούνται να πληρώσουν, καθώς δεν έχουν πειστεί ότι οι θυσίες τις οποίες υφίστανται θα έχουν αίσια έκβαση ούτε ότι είναι σκόπιμες, προκειμένου οι γαλλικές τράπεζες να έχουν τις μικρότερες δυνατές απώλειες».
Παράλληλα, διατυπώνεται η άποψη ότι «ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα αποσταθεροποιήσει περαιτέρω τον τραπεζικό τομέα, ανοίγοντας τοιουτοτρόπως τον δρόμο στις διεθνείς αγορές να κερδοσκοπήσουν σε βάρος και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών». Η εφημερίδα καταλήγει τονίζοντας ότι «είναι επιβεβλημένο να προχωρήσουν, επιτέλους, οι ευρωπαίοι ηγέτες στη λήψη σοβαρών αποφάσεων και να σταματήσουν τις διαρκείς αναβολές στην αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης».