Σε εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου οδηγούν η αιματηρή εξέγερση στη Λιβύη και το ενδεχόμενο ανάλογων εξελίξεων σε άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες της ευρύτερης περιοχής. Μία ανάσα από τα 114 δολάρια το μπρεντ έφτασε σε υψηλό 29 μηνών, στα 113,80 ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού έφθασε μία ανάσα από τα 100 δολάρια το βαρέλι.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, η ισπανική εταιρία Repsol και η γερμανική Wintershalt ανακοίνωσαν τη διακοπή της παραγωγής τους στη Λιβύη, η οποία συνολικά ανέρχεται σε 450 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα έναντι συνολικής παραγωγής 1,6 εκατομμυρίων βαρελιών. Ο μεγάλος κίνδυνος για τους αναλυτές της αγοράς πετρελαίου είναι η επέκταση των αναταραχών στη Σαουδική Αραβία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου και κυρίως έχει τη δυνατότητα να αντλήσει μεγαλύτερες ποσότητες από τις πετρελαιοπηγές της για να καλύψει τη μείωση της προσφοράς πετρελαίου από τη Λιβύη ή άλλες χώρες. Σημειώνεται ότι ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Αμπντουλά επέστρεψε στην πατρίδα του χθες μετά από τρίμηνη απουσία για λόγους υγείας και ανακοίνωσε αμέσως ένα θηριώδες πακέτο παροχών στους πολίτες της χώρας ύψους 37 δις. δολαρίων, σε μία προφανή προσπάθεια να προστατέψει τη χώρα του από τις αναταραχές.
Δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal με τίτλο «Οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου ενισχύου το φάσμα της διπλής ύφεσης», αναφέρει ότι μία σημαντική αύξηση των τιμών του «μαύρου χρυσού» που θα διατηρηθούν για μεγάλο διάστημα μπορούν να εκτροχιάσουν την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, μέσα από τη μείωση της εγχώριας κατανάλωσης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν ότι η ανάκαμψη θα απειληθεί, αν οι τιμές φθάσουν τα 120 δολάρια το βαρέλι και διατηρηθούν στο επίπεδο αυτό.
Ο κίνδυνος από την αύξηση του πληθωρισμού ενισχύει τις πιέσεις στις Κεντρικές Τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκιά τους. Σε χθεσινή ομιλία του στη Φρανκφούρτη, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ είπε ότι οι υπεύθυνοι για τη νομισματική πολιτική θα πάρουν όλες τις αναγκαίες αποφάσεις για να διατηρηθεί η σταθερότητα των τιμών, ενώ το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Ύβ Μερς δήλωσε ότι η Τράπεζα θα πρέπει αναπόφευκτα να εξισορροπήσει τη νομισματική της πολιτική, καθώς η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη ενισχύεται και ο πληθωρισμός υπερβαίνει το όριο του 2%. Οι δηλώσεις αυτές θεωρήθηκαν από τις αγορές ότι σηματοδοτούν μία αλλαγή της πολιτικής της ΕΚΤ και ότι τελικά η αύξηση των επιτοκίων της μπορεί να γίνει νωρίτερα, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί το ευρώ έναντι του δολαρίου, υπερβαίνοντας το επίπεδο των 1,37 δολαρίων, ενώ το ελβετικό φράγκο ανατιμήθηκε έναντι του δολαρίου σε επίπεδο -ρεκόρ.