Πυρά πυροβολικού στα προάστια, φόβος, πείνα και φήμες ότι ο Καντάφι αναζητά έξοδο από τη χώρα είναι η εικόνα που περιγράφει σε ρεπορτάζ του ο Βρετανός δημοσιογράφος Ρόμπερτ Φισκ, το οποίο δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Independent».
Χίλιοι πεντακόσιοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά πολιόρκησαν χθες το βράδυ το διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης σε μια προσπάθειά να εξασφαλίσουν ένα μαγικό εισιτήριο που θα τους επέτρεπε να φύγουν από τη χώρα. Πολλοί προσπάθησαν να δωροδοκήσουν λίβυους αστυνομικούς για να φτάσουν στα εκδοτήρια, ενώ δεν έλειψαν και οι άγριοι ξυλοδαρμοί απελπισμένων ανδρών που έσπρωχναν για να φτάσουν πρώτοι.
Ανάμεσά τους ήταν πολλοί Αιγύπτιοι που βρίσκονταν τις δύο τελευταίες ημέρες στο αεροδρόμιο χωρίς φαγητό και φάρμακα. Ο τόπος μύριζε παντού ούρα και κόπρανα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.
Ομάδες νεαρών άνδρων με Καλάσνικοφ στέκονται δίπλα σε οδοφράγματα φτιαγμένα από αναποδογυρισμένες καρέκλες και ξύλινες πόρτες, στα οποία έχουν καρφιτσώσει φωτογραφίες του Πράσινου Βιβλίου. Είναι τα μέλη των φιλο-κανταφικών επιτροπών επαγρύπνησης και θυμίζουν τους «φρουρούς των γειτονιών» που είχε δει ο δημοσιογράφος στην Αίγυπτο πριν από ένα μήνα.
Τα τρόφιμα στην Τρίπολη είναι λιγοστά, οι τιμές της βενζίνης και των τροφίμων έχουν τριπλασιαστεί και ολόκληρες πόλεις έχουν καταρρεύσει από τις μάχες μεταξύ φιλοκανταφικών και αντικανταφικών δυνάμεων. Στα περίχωρα της πόλης, ιδιαίτερα στο Νουφρίν, οι πρώτες έχουν επικρατήσει ύστερα από άγριες μάχες με πολυβόλα και πιστόλια.
Αυτό που φαίνεται ότι μπορεί να ρίξει το καθεστώς, όμως, είναι η έξοδος των ξένων εργατών. Τουλάχιστον 30.000 Τούρκοι, που αποτελούσαν τον σκελετό της κατασκευαστικής βιομηχανίας της Λιβύης, έχουν φύγει από την Τρίπολη, μαζί με δεκάδες χιλιάδες ακόμη ξένους εργάτες.
Λίβυοι και ξένοι εξέφραζαν την εκτίμηση ότι ο Καντάφι έχει χάσει τα λογικά του. Μεγαλύτερος ήταν όμως ο θυμός τους για τον γιο του, τον Σαϊφ αλ-Ισλάμ. «Νομίζαμε ότι ο Σαϊφ είναι φιλελεύθερος, αλλά συνειδητοποιήσαμε ότι είναι πιο τρελός και πιο ωμός από τον πατέρα του», είπε ένας Λίβυος επιχειρηματίας.
Έντονες είναι οι φήμες ότι μέλη της οικογένειας του Καντάφι προσπαθούν να φύγουν στο εξωτερικό. Παρόλο που οι δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ ότι ο Καντάφι κατευθυνόταν στη Βενεζουέλα διαψεύστηκαν, πολλοί Λίβυοι πιστεύουν ότι το μοναδικό καταφύγιο του Μεγάλου Ηγέτη είναι η Μπουρκίνα Φάσο.