Ανοιχτά μίλησε για πρώτη φορά ο Μπαράκ Ομπάμα για την κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη το τελευταίο διάστημα, καλώντας όλο τον κόσμο να ενωθεί κατά της «σκανδαλώδους» βίας στη χώρα σηματοδοτώντας παράλληλα την εκκίνηση για ενισχυμένη διπλωματική δράση των ΗΠΑ.

«Τα δεινά και το λουτρό αίματος είναι σκανδαλώδη και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στην πρώτη του δήλωση για τη Λιβύη από τον Λευκό Οίκο από την έναρξη της κρίσης.

Προειδοποίησε ότι το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι θα κληθεί να λογοδοτήσει για τις πράξεις αυτές. «Πρέπει να τού αποδοθούν ευθύνες για την ανικανότητά του να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του και να αντιμετωπίσει τις συνέπειες που επισύρουν οι συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε.

Ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε επίσης ότι η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον θα συμμετάσχει τη Δευτέρα σε σύνοδο σε υπουργικό επίπεδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, γεγονός που θα τής δώσει την ευκαιρία να έχει επαφές με τους ξένους ομολόγους της για τη Λιβύη.

Ο Ουίλιαμ Μπερνς, επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, βρίσκεται σε περιοδεία στην Ευρώπη για να προετοιμάσει τις επαφές της υπουργού Εξωτερικών.

«Εν μέσω αυτής της κατάστασης, είναι σημαντικό οι χώρες και οι λαοί ολόκληρου του κόσμου να εκφραστούν με μία και ενιαία φωνή και επ΄αυτού εργαζόμαστε», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είχε αρχίσει να δέχεται επικρίσεις για την χαμηλών τόνων αντίδρασή του στα γεγονότα στη Λιβύη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε και στην εμπρηστική ομιλία του Μουάμαρ Καντάφι μία ημέρα πριν καταγγέλλοντας «τις απειλές και τις διαταγές να πυροβολούνται οι ειρηνικοί διαδηλωτές και τις νέες τιμωρίες κατά του λιβυκού λαού».

Ο Λίβυος ηγέτης συνέκρινε τους διαδηλωτές με «ποντίκια» που πρέπει «να συλληφθούν».

Πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες, με επικεφαλής τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ, εξέφρασαν την αγανάκτησή τους μετά την ομιλία του Μουάμαρ Καντάφι.