Κάτοικοι της Βεγγάζης έχουν φυλακίσει άνδρες που θεωρούν μισθοφόρους και δημιούργησαν επιτροπές οι οποίες κυβερνούν την πόλη, την οποία πλέον δεν ελέγχει ο Λίβυος ηγέτης, Μουάμαρ Καντάφι.
Ένας ανταποκριτής του Reuters είδε περίπου δέκα ανθρώπους, οι οποίοι σύμφωνα με τους κατοίκους της Βεγγάζης είναι «μισθοφόροι» που δρουν για λογαριασμό του Καντάφι, να κρατούνται σε κτίριο των δικαστηρίων της πόλης,
Ένας δικηγόρος δήλωσε ότι η επιτροπή ασφαλείας που δημιούργησαν οι κάτοικοι της πόλης τη Δευτέρα, αφού πήραν τον έλεγχο της Βεγγάζης, έχει συλλάβει 36 «μισθοφόρους» από το Τσαντ, το Νίγηρα και το Σουδάν, τους οποίους είχε προσλάβει η Πραιτωριανή Φρουρά του Καντάφι.
«Έχουν όλοι τους ανακριθεί και τους κρατάμε ασφαλείς, τους τρέφουμε καλά», δήλωσε ο Ιμάμ Μπουγκάιγκις, 50 ετών, ένας λέκτορας του πανεπιστημίου που τώρα βοηθά στην οργάνωση των επιτροπών των κατοίκων, προσθέτοντας ότι θα δικαστούν σύμφωνα με τους νόμους, χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρο το πότε.
Οργισμένοι κάτοικοι της Βεγγάζης έχουν καταστρέψει το στρατόπεδο που, όπως λένε, χρησιμοποιούσαν οι αφρικανοί μισθοφόροι, ενώ δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να μάχονται κατά του Καντάφι.
Στην πόλη Τομπρούκ ένας άλλος κάτοικος, ο Μπρεγιέκ, επισημαίνει ότι οι φυλές δεν θα υποστηρίξουν ποτέ τον Καντάφι. «Με 1.000 ανθρώπους νεκρούς καμία από τις φυλές δεν θα υποστηρίξει ξανά τον Καντάφι. Δεν ξέρουμε ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα, όμως οι Λίβυοι πρέπει να δράσουν με ένα χέρι. Κανείς δεν πρέπει να κυβερνά μόνο την ανατολική ή τη δυτική χώρα», δήλωσε.
Σύμφωνα με άρθρο ουκρανικής εφημερίδας Segodnya μισθοφόροι πιλότοι από την Ουκρανία πετούν λιβυκά πολεμικά αεροπλάνα προσφέροντας υποστήριξη στο καθεστώς του Καντάφι• πληρώνονται 2.000 με 8.000 δολάρια το μήνα.
H εταιρεία στρατηγικών αναλύσεων Stratfor ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι ουκρανοί μισθοφόροι χειρίζονταν τα αεροσκάφη που βομβάρδισαν εκατοντάδες διαδηλωτές κοντά στην Τρίπολη. Πάντως η εκπρόσωπος Τύπου της ουκρανικής πρεσβείας στη λιβυκή πρωτεύουσα διέψευσε τις πληροφορίες.
Παράλληλα, ο Λίβυος πρέσβης στη Μάλτα δήλωσε σήμερα ότι περίπου 2.500 ξένοι «πράκτορες», πολλοί από τους οποίους συνδέονται με την αλ Κάιντα, συμμετείχαν στην αντικυβερνητική εξέγερση κατά του Καντάφι.
Ο Σαάντουν Σουάγε, που παραμένει πιστός στον Καντάφι, επεσήμανε ότι μόνο «μικρές» περιοχές της ανατολική Λιβύης έχουν περιέλθει στον έλεγχο των αντικυβερνητικών δυνάμεων.
«Εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 2.500 ξένοι πράκτορες που δρουν στην ανατολική Λιβύη. Κυρίως αυτοί είναι υπεύθυνοι για τις δολοφονίες και τις ταραχές», υπογράμμισε.