Από το Σεπτέμβριο του 2010, δηλαδή πριν από 4 μήνες, ο πρωθυπουργός διαφήμιζε στο εξωτερικό την ακίνητη περιουσία του δημοσίου -ύψους 270 δισ. ευρώ- που διατίθεται προς πώληση. Μιλώντας μάλιστα στους θεσμικούς επενδυτές της wall street παρουσίαζε τα ακίνητα του δημοσίου ως εγγύηση για την κάλυψη των 300 δισ. ευρώ του δημοσίου χρέους.

Παραθέτουμε απόσπασμα από την Ομιλία Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου σε εκδήλωση του Economic Club 23-09-2010:

«Το Δημόσιο διαθέτει ακίνητη περιουσία, η αξία της οποίας υπερβαίνει τα 270 δισ. Ποσό, που περίπου ισούται με το δημόσιο χρέος της χώρας. Τα ακίνητα αυτά παραμένουν, ως επί το πλείστον, ανεκμετάλλευτα. Για το λόγο αυτό, ξεκινούμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, που εφαρμόζεται σε ένα ευρύτατο φάσμα τομέων, όπως μεταφορές, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, ακίνητα, ΔΕΚΟ και τράπεζες».


Και η Ν.Δ. καλόβλεπε τα «φιλέτα»

Όχι μόνο η κυβέρνηση αλλά και η αντιπολίτευση είχε βάλλει στο μάτι την ακίνητη περιουσία του δημοσίου. Στις 7 Ιουλίου του 2010, όταν ο Αντώνης Σαμαράς παρουσίασε το οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε την ανάγκη να αξιοποιηθεί η τεράστια ακίνητη περιουσία της κτηματικής εταιρείας του δημοσίου που παραμένει ανεκμετάλλευτη. 71.000 ακίνητα σε όλη τη χώρα, συνολικής έκτασης 3,5 εκατ. στρεμμάτων. Από τα ποια αντλεί -κάθε χρόνο- έσοδα που μετά βίας φθάνουν τα 30 εκατ. ευρώ. Ακόμα και τα φιλόδοξα σχέδια για περιοχή φιλέτο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού παραμένουν στα χαρτιά.

Η Νέα Δημοκρατία μάλιστα υπολόγισε -7 μήνες πριν από την τρόικα- ότι εάν αυτή η ακίνητη περιουσία των 272 δισ. ευρώ παραχωρηθεί σε ιδιώτες τότε μπορούν να μπουν στα κρατικά ταμεία 50 δισ. ευρώ.

Παραθέτουμε απόσπασμα από την ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά Στην Παρουσίαση του Οικονομικού Σχεδίου της Ν.Δ. «Στρατηγική Ελπίδας για την Έξοδο από την κρίση» στις 07-07-2010


«Υπάρχει ασφαλώς και η ΚΕΔ, η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, που έχει στον έλεγχό της ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας που εκτιμάται στα 272 δισεκατομμύρια ευρώ! Αν δώσουμε για εκμετάλλευση ένα μικρό μέρος όλων αυτών των ακινήτων, με μορφή μακροχρόνιας μίσθωσης, leasing ή ΣΔΙΤ, μπορούμε να φτάσουμε σε έσοδα μέχρι και 5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Δηλαδή ένα μεγάλο μέρος από τους τόκους, που φέτος έφτασαν τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ. Και χωρίς το δημόσιο να χάσει την κυριότητα των ακινήτων του.»

Τα τουριστικά ακίνητα πρώτα στο σφυρί


Έτοιμα προ πώληση, εδώ και πολύ καιρό, είναι τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα και συγκεκριμένα το γήπεδο του Τάε κβο ντο στο Φάληρο, η μαρίνα Βουλιαγμένης και το κάμπινγκ του ΕΟΤ στη Σκοτίνα Πιερίας. Ακόμα και τα περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια μπορούν να παραχωρηθούν σε ιδιώτες εφόσον το δημόσιο κρατήσει το 51%.

Το σχέδιο του Γ. Παπακωνσταντίνου

Σε κάθε περίπτωση, το σχέδιο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τις αποκρατικοποιήσεις προβλέπει ότι τα ακίνητα του δημοσίου θα ενταχτούν σε μια νέα εταιρεία που είτε θα µετοχοποιηθεί, είτε θα χρησιμοποιηθούν τα περιουσιακά της στοιχεία ως εγγύηση για να δανειστεί το ελληνικό Δηµόσιο. Εναλλακτικά, κάποια ακίνητα, μπορούν να παραχωρηθούν σε ιδιώτες. Αλλά σε κάθε περίπτωση, βάση του επικαιροποιημένου μνημονίου θα πρέπει να εισπραχτούν 50 δισ. ευρώ έως το 2015.

Τα περισσότερα από τα εμπορικά ακίνητα του Δημοσίου ανήκουν σε ασφαλιστικά ταμεία και κυρίως στο ΙΚΑ και η εμπορική τους αξία εκτιμάται στα 8 δισ. ευρώ. Εκτός από την ακίνητη περιουσία, το Δημόσιο κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών σε εισηγμένες στο Χρηματιστήριο αξίας περίπου 9 δισεκατομμυρίων ευρώ.