Με πλεονέκτημα το ισχυρό πνεύμα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας της Ελλάδας συνεργάζονται για να κερδίσουν τις διεθνείς αγορές και να την αναδείξουν ως ένα κέντρο καινοτομίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Εξάλλου μέσα από νέο νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προβλέπονται σημαντικά φορολογικά και χρηματοδοτικά κίνητρα, μέσω του ΕΣΠΑ και της Αναπτυξιακής Τράπεζας, για την ενίσχυση της καινοτομίας και την ανάπτυξη τεχνολογικών προϊόντων.

Παράλληλα, για τη γεφύρωση του ερευνητικού προγράμματος με τον επιχειρηματικό κόσμο, η κυβέρνηση μέσω της γενικής γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας αναβαθμίζει το ELEVATE Greece, την πλατφόρμα που προσφέρει σε βάθος πληροφορίες με σκοπό να στηρίξει το ελληνικό οικοσύστημα των startups. Σήμερα στην πλατφόρμα εμφανίζονται εγγεγραμμένες 868 startups και στόχευση του υπουργείου Ανάπτυξης είναι η περαιτέρω αναβάθμισή της, προκειμένου να οργανωθεί ακόμα περισσότερο το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό διεξάγονται συζητήσεις στο υπουργείο Ανάπτυξης για ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα μόνο για startups, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στις νεοφυείς επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν το συγκριτικό τους πλεονέκτημα στην απευθυνόμενη αγορά, καθώς και να μετασχηματίσουν τη γνώση σε τελικό προϊόν που θα προσελκύσει πελάτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στόχος είναι το νέο εργαλείο:

  • να λαμβάνει υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά των νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων (startups),
  • να δοθούν τα απαραίτητα οικονομικά κίνητρα σε νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις για να υποστηριχθούν στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών,
  • να απασχολήσουν εξειδικευμένο προσωπικό και
  • να αποκτήσουν σύγχρονο εξοπλισμό.

Λιγότεροι φόροι και νέα εργαλεία χρηματοδότησης

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, εκτιμά ότι η καινοτομία αποτελεί κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης στο πλαίσιο της προσπάθειας δημιουργίας ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για την ελληνική οικονομία.

Οι νέες παρεμβάσεις θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά στον υφιστάμενο Νόμο 4935/2022, ο οποίος προβλέπει φορολογικά κίνητρα για τη μεταρρύθμιση των επιχειρήσεων και τις συνεργασίες προσώπων. Συγκεκριμένα, ο εν λόγω νόμος περιλαμβάνει απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος κατά 30% έως και 50% για 9 χρόνια για τις νέες εταιρείες που προκύπτουν από συγχωνεύσεις. Παράλληλα, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα ενισχύσει τις ερευνητικές συνεργασίες με startups και ερευνητικά ινστιτούτα, ενώ θα παρέχει επιπλέον κίνητρα για την ανάπτυξη πατεντών.

Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται η δημιουργία ενός χρηματοδοτικού εργαλείου που θα στηρίζει τη διαδικασία κατοχύρωσης νέων πατεντών και θα προσφέρει φοροαπαλλαγές σε περίπτωση εμπορικής εκμετάλλευσης της πατέντας.

Εκπτώσεις για επενδύσεις στην καινοτομία

Στις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται:

  •  Επέκταση του χρονικού ορίου: Το χρονικό όριο των 3 ετών για την απαλλαγή φόρου για κέρδη από πατέντες θα επεκταθεί, προσεγγίζοντας τα πρότυπα του δημοφιλούς συστήματος patent box που ισχύει σε πολλές χώρες.
  •  Μειωμένη φορολογία για πατέντες: Η φοροαπαλλαγή για προϊόντα από πατέντες, που ισχύει σήμερα για 3 χρόνια, θα επεκταθεί με μειωμένη φορολογία για επιπλέον 7 χρόνια.
  •  Υπερεκπτώσεις δαπανών: Η δυνατότητα υπερεκπτώσεων δαπανών για προϊόντα έρευνας και τεχνολογίας θα αυξηθεί έως και 300% από 200% που ισχύει σήμερα.
  •  Κίνητρα για μικρές επιχειρήσεις: Θα δοθούν κίνητρα με μεγαλύτερη πρόσβαση σε κεφάλαια και αυξημένες αποσβέσεις που θα υπερβαίνουν το 100% της δαπάνης, με στόχο τη μετατροπή των τεχνολογικών καινοτομιών σε βιώσιμα προϊόντα με εμπορικές προοπτικές.
  •  Αύξηση ορίου επενδύσεων: Το όριο επενδύσεων, για το οποίο ισχύει έκπτωση 50% από το φορολογητέο εισόδημα όταν πραγματοποιούνται από angel investors και επενδυτές σε ελληνικές startups, θα αυξηθεί στις 900.000 ευρώ.