Σημαντικά φορολογικά και χρηματοδοτικά κίνητρα, μέσω του ΕΣΠΑ και της Αναπτυξιακής Τράπεζας, για την ενίσχυση της καινοτομίας και την ανάπτυξη τεχνολογικών προϊόντων θα προβλέπονται μέσα από νέο νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, εκτιμά ότι η καινοτομία αποτελεί κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης στο πλαίσιο της προσπάθειας δημιουργίας ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για την ελληνική οικονομία.

Οι νέες παρεμβάσεις θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά στον υφιστάμενο Νόμο 4935/2022, ο οποίος προβλέπει φορολογικά κίνητρα για τη μεταρρύθμιση των επιχειρήσεων και τις συνεργασίες προσώπων. Συγκεκριμένα, ο εν λόγω νόμος περιλαμβάνει απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος κατά 30% έως και 50% για 9 χρόνια για τις νέες εταιρείες που προκύπτουν από συγχωνεύσεις. Παράλληλα, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα ενισχύσει τις ερευνητικές συνεργασίες με startups και ερευνητικά ινστιτούτα, ενώ θα παρέχει επιπλέον κίνητρα για την ανάπτυξη πατεντών.

Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται η δημιουργία ενός χρηματοδοτικού εργαλείου που θα στηρίζει τη διαδικασία κατοχύρωσης νέων πατεντών και θα προσφέρει φοροαπαλλαγές σε περίπτωση εμπορικής εκμετάλλευσης της πατέντας.

Εκπτώσεις για επενδύσεις στην καινοτομία

Όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, στις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται:

  • Επέκταση του χρονικού ορίου: Το χρονικό όριο των 3 ετών για την απαλλαγή φόρου για κέρδη από πατέντες θα επεκταθεί, προσεγγίζοντας τα πρότυπα του δημοφιλούς συστήματος patent box που ισχύει σε πολλές χώρες.
  • Μειωμένη φορολογία για πατέντες: Η φοροαπαλλαγή για προϊόντα από πατέντες, που ισχύει σήμερα για 3 χρόνια, θα επεκταθεί με μειωμένη φορολογία για επιπλέον 7 χρόνια.
  • Υπερεκπτώσεις δαπανών: Η δυνατότητα υπερεκπτώσεων δαπανών για προϊόντα έρευνας και τεχνολογίας θα αυξηθεί έως και 300% από 200% που ισχύει σήμερα.
  • Κίνητρα για μικρές επιχειρήσεις: Θα δοθούν κίνητρα με μεγαλύτερη πρόσβαση σε κεφάλαια και αυξημένες αποσβέσεις που θα υπερβαίνουν το 100% της δαπάνης, με στόχο τη μετατροπή των τεχνολογικών καινοτομιών σε βιώσιμα προϊόντα με εμπορικές προοπτικές.
  • Αύξηση ορίου επενδύσεων: Το όριο επενδύσεων, για το οποίο ισχύει έκπτωση 50% από το φορολογητέο εισόδημα όταν πραγματοποιούνται από angel investors και επενδυτές σε ελληνικές startups, θα αυξηθεί στις 900.000 ευρώ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα παραμένει σε χαμηλή θέση αναφορικά με την κατάταξή της στην παγκόσμια σχετική λίστα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Δείκτη Παγκόσμιας Καινοτομίας 2023 (Global Innovation Index 2023) του Παγκόσμιου Οργανισμού Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO), η Ελλάδα κατατάσσεται 42η μεταξύ 132 χωρών. Εμφανίζει σημαντικές αδυναμίες σε τομείς όπως το θεσμικό και ρυθμιστικό περιβάλλον (63η θέση), η θέσπιση επαρκούς θεσμικού πλαισίου για την επιχειρηματικότητα (77η θέση), και η συνεργασία στην έρευνα και ανάπτυξη μεταξύ πανεπιστημίων και βιομηχανίας (118η θέση). Παρά τη βελτίωση στην πρόσβαση των startups σε χρηματοδοτικά εργαλεία (57η θέση), η Ελλάδα παραμένει πίσω σε σύγκριση με άλλες χώρες, γεγονός που συνδέεται με το μέγεθος της ελληνικής οικονομίας.