Στην τελική ευθεία εισέρχεται η δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα με τη συγχώνευση Attica Bank και Παγκρήτιας, ένα ντηλ που αναμένεται να αλλάξει το τοπίο στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της κυβέρνησης για την ενίσχυση του ανταγωνισμού προς όφελος των καταναλωτών και των επιχειρήσεων. Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι ο νέος πόλος στον τραπεζικό τομέα θα έχει πολλαπλά οφέλη συνολικά στην ελληνική οικονομία, δρομολογώντας θετικές εξελίξεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, στην αύξηση της ρευστότητας στην αγορά και στην ταχύτερη μείωση του κόστους δανεισμού που παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Υψηλό επιτοκιακό περιθώριο
Στη χώρα μας η διαφορά μεταξύ επιτοκίων δανεισμού και καταθέσεων είναι από τις υψηλότερες στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που επισημαίνεται σε όλες τις εκθέσεις των διεθνών οίκων και των εποπτικών αρχών, προκαλώντας αρνητικές επιπτώσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον και στα νοικοκυριά. Στα νέα δάνεια η διαφορά αυτή (επιτοκιακό περιθώριο) βρίσκεται στο 4,99% και στα υφιστάμενα δάνεια στο 5,69%. Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν και οι χρεώσεις στις τραπεζικές συναλλαγές, όπως κατ’ επανάληψη έχει επισημάνει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης καλώντας τις τράπεζες να προχωρήσουν στη μείωσή του. Το υπουργείο Οικονομικών έχει προειδοποιήσει ότι θα προχωρήσει σε νομοθετική παρέμβαση αν οι χρεώσεις αυτές δεν μειωθούν το επόμενο διάστημα.
Η επικύρωση από ΤΧΣ
Η επικύρωση της συμφωνίας μετόχων Attica Bank-Παγκρήτιας από το ΤΧΣ θα δώσει το έναυσμα για να τρέξουν οι διαδικασίες που αφορούν στη νομική συγχώνευση των δύο τραπεζικών ιδρυμάτων, στην ένταξη των κόκκινων δανείων τους στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων Ηρακλής και στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του νέου σχήματος. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο με τη συμμετοχή των δύο μετόχων (ΤΧΣ και Thrivest) και αναμένεται να κυμανθεί στα επίπεδα των 650 εκατ. ευρώ. Η νέα τράπεζα αναμένεται να είναι καθαρή από κόκκινα δάνεια, με ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα για να αναπτύξει τις εργασίες της, υπο το νέο σχήμα των ιδιωτών μετόχων της. Η νέα τράπεζα θα έχει καταθέσεις 10 δις ευρώ, μηδενικό αναβαλλόμενο φόρο, κεφαλαιακό δείκτη 15% και μη εξυπηρετούμενα δάνεια κάτω του 3%
Σημειώνεται ότι η Attica Bank, λόγω της σοβαρής επιδείνωσης που εμφάνιζαν τα μεγέθη της την τελευταία δεκαετία ενισχύθηκε με 1,5 δισ ευρώ από το Δημόσιο μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου. Πα’ όλα αυτά δεν αναστράφηκε η κατηφορική πορεία της και η δημιουργία μεγάλων ζημιών. Πηγές της τραπεζικής αγοράς αναφέρουν ότι λόγω των εκτεταμένων ζημιών, χωρίς τη συγχώνευση, η τράπεζα θα οδηγούνταν σε εκκαθάριση.