Νεκρή στο Δέλτα Αξιού βρέθηκε η Μπέλα, ένας από τους αργυροπελεκάνους στους οποίους η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ) είχε τοποθετήσει πομπό. Το πτηνό φαίνεται πως δεν άντεξε τις χαμηλές θερμοκρασίες του φετινού χειμώνα και τις επακόλουθες δυσκολίες στην εύρεση τροφής.
Όταν το σήμα της Μπέλας παρέμενε επί μέρες σταθερό, οι επιστήμονες της ΕΠΠ συμπέραναν ότι το πουλί δεν ζει πια και ειδοποίησαν το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού- Λουδία- Αλιάκμονα προκειμένου να μεταβεί στο τελευταίο στίγμα του ζώου. Τελικά, μέσα σε δύσβατα σημεία του Αξιού, εντοπίστηκε νεκρό το πουλί και ανασύρθηκε ο πομπός του, ο οποίος είχε τοποθετηθεί πέρσι στην Κερκίνη.
Σύμφωνα με τα δεδομένα του πομπού, η Μπέλα, από την ξύλινη πλατφόρμα στην Κερκίνη όπου είχε φωλιάσει, μετακινήθηκε στη Βόλβη, στη συνέχεια πήγε στη Χειμαδίτιδα και κατόπιν στον ταμιευτήρα Πολυφύτου, όπου έμεινε μέχρι τις αρχές Αυγούστου. Στη συνέχεια επέστρεψε στη Χειμαδίτιδα, παρέμεινε μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου και αργότερα μετακινήθηκε προς τον Αξιό, όπου και βρέθηκε νεκρή.
«Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος που εκπονούμε από το 2012 για τη μελέτη των μετακινήσεων του αργυροπελεκάνου, τοποθετήσαμε πέρσι πομπούς σε 7 πουλιά, ανάμεσά τους και την Μπέλα» εξηγεί στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η ορνιθολόγος της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών Όλγα Αλεξάνδρου.
Σημειώνεται ότι ο αργυροπελεκάνος είναι ένα είδος παγκοσμίου ενδιαφέροντος που χρήζει προστασίας και μέσω των πομπών συλλέγονται στοιχεία για την περιοχή ενδημίας του είδους, τους τόπους διαχείμασης και τις αίτιες θνησιμότητας.
«Τα τελευταία 5 χρόνια έχουν τοποθετηθεί πομποί σε συνολικά 24 αργυροπελεκάνους και, όπως προκύπτει, το είδος υποφέρει από μεγάλη θνησιμότητα λόγω της σύγκρουσης με ηλεκτροφόρα καλώδια αλλά και των πυροβολισμών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία, όπου μέρος του πληθυσμού περνάει σημαντικό χρόνο» αναφέρει η κ. Αλεξάνδρου.