Η δημιουργός των «Αθηνοπεριπετειών», Σοφία Αλεξίου, μιλά στο Newsbeast με αφορμή τις εκπαιδευτικές διαδρομές που φέρνουν τα παιδιά σε επαφή με την ιστορία, τον πολιτισμό και τη φύση της Αθήνας.

Μέσα από βιωματικές ξεναγήσεις, θεατρικό παιχνίδι και κυνήγι θησαυρού, οι μικροί εξερευνητές αφήνουν πίσω τις οθόνες και βυθίζονται σε έναν κόσμο γεμάτο μύθους, αρχαία μνημεία και διαδραστικές δραστηριότητες.

Σε αυτή τη συνέντευξη, η Σοφία Αλεξίου μας μιλάει για την έμπνευση πίσω από το εγχείρημα, τη σημασία της βιωματικής μάθησης και τις πιο αξέχαστες στιγμές που έχει ζήσει με τα παιδιά στις «Αθηνοπεριπέτειες».

– Πείτε μας λίγα λόγια για τις «Αθηνοπεριπέτειες». Ήταν τα βιβλία σας, οι δύο ταξιδιωτικοί οδηγοί για παιδιά, η αφορμή γι’ αυτές;

Πρόκειται για εκπαιδευτικές διαδρομές/ ξεναγήσεις που απευθύνονται σε οικογένειες, συλλόγους και σχολεία στην περιοχή της Ακρόπολης, των λόφων της Αθήνας, του Καλλιμάρμαρου, του Ζάππειου, του Εθνικού Κήπου και στο Λύκειο του Αριστοτέλη. Πραγματοποιούνται σε συνεργασία με ξεναγούς/ μουσειοπαιδαγωγούς και στηρίζονται στα παιδικά βιβλία «Η Έλλη κι ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα» και «Η Έλλη κι ο Ερμής ταξιδεύουν στη Βόρεια Ελλάδα» που είναι και οι οδηγοί των διαδρομών. Πρόκειται για πολύχρωμους, εικονογραφημένους ταξιδιωτικούς οδηγούς για παιδιά οι οποίοι μας ξεναγούν στα μνημεία, στους μύθους, στις φυσικές ομορφιές και στην ιστορία της σύγχρονης και αρχαίας Ελλάδας. Στους περιπάτους εναρμονίζεται η εκπαίδευση, το θεατρικό παιχνίδι και η επαφή με τη φύση. Η διαδρομή διανθίζεται με αναγνώσεις, μύθους, διαδραστικά παιχνίδια και ένα διασκεδαστικό κυνήγι θησαυρού γνώσης με δώρα για τους μικρούς εξερευνητές και εξερευνήτριες! Η αφορμή για αυτές ήταν τα βιβλία. Ονειρευόμουν να γίνουν η συντροφιά των παιδιών στα ταξίδια τους. Να τους δώσουν το κίνητρο να εξερευνήσουν τον κόσμο και να μάθουν για την ιστορία, τον πολιτισμό και τα ήθη και τα έθιμα με τρόπο βιωματικό, που είναι και ο πιο δημιουργικός τρόπος κατ’ εμέ.

Αθηνοπεριπέτειες_Σοφία Αλεξίου

Ποιο στοιχείο τις κάνει ελκυστικές, ώστε τα παιδιά ν’ αφήσουν για λίγο στην άκρη τα tablet και τα κινητά;

Πιστεύω πως τα παιδιά όταν τους προσφέρεις βόλτα στη φύση και παιχνίδι πάντα θα αφήνουν τα κινητά τους πίσω. Στις Αθηνοπεριπέτειες γινόμαστε όλοι μία παρέα και παίρνουμε μέρος σε ένα κυνήγι θησαυρού γνώσης και δράσης. Χρειάζεται να έχουμε τις αισθήσεις μας ελεύθερες, στη στιγμή. Κανένα παιδί μέχρι στιγμής -και μου φαίνεται τόσο όμορφο αυτό- δεν έχει νοιαστεί να κοιτάξει το κινητό του στη διαδρομή. Ο περίπατός μας δεν είναι κάτι στατικό, είμαστε σε μία κίνηση και αναζήτηση, ανάμεσα σε σπουδαία μνημεία, σε δέντρα, σε ζωάκια, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τη φύση τους που είναι άκρως εξερευνητική οπότε δεν τους ενδιαφέρει να αποκλίνουν. Γίνονται μία ομάδα μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά και εξερευνούν. Απαντούν σε ερωτήσεις και λύνουν αποστολές!

Στην καινούρια σας εκπαιδευτική διαδρομή, παιδιά και γονείς γίνονται μαθητές του Αριστοτέλη για μια μέρα. Ποιο είναι το σπουδαιότερο μάθημα που παίρνουν; Τι σας γοήτευσε στο συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο κι αποφασίσατε να τον εντάξετε στις «Αθηνοπεριπέτειες»;

Το σπουδαιότερο μάθημα πιστεύω είναι η σύνδεση που έχουμε όλοι μας με το παρελθόν. Σε μία βαθιά στον χρόνο ριζωμένη ιστορία, ανακαλύπτουν πως δεν διαφέρουν και πολύ από τα παιδιά της αρχαιότητας, έρχονται σε επαφή με τις ρίζες τους, συνειδητοποιούν πόσο σπουδαίοι ήταν οι αρχαίοι Έλληνες, μπροστάρηδες της αρχαιότητας και πως κάποια από τα μαθήματα που διδάσκονται ή τα παιχνίδια που παίζουν έρχονται από πολύ πολύ παλιά. Αυτό τα ξαφνιάζει και τα ενθουσιάζει! Ο συγκεκριμένος χώρος είναι από τους αγαπημένους μου, έχει μία ενέργεια ηρεμίας, υπέροχη, εκεί που είσαι στον χαμό ξαφνικά όλα εξαφανίζονται και βρίσκεσαι στο αρχαίο σχολείο της εποχής, εκεί που δίδασκαν οι πιο σπουδαίοι δάσκαλοι της ανθρωπότητας, ανάμεσα σε δέντρα, βότανα και μνημεία. Πρόκειται για έναν αρχαιολογικό χώρο πολύ σημαντικό κι εύχομαι να τον συντηρήσουν όπως του αξίζει!

Σοφία Αλεξίου _βιβλίο

Και πώς τον συνδέετε με το Βυζαντινό Μουσείο, την τελευταία στάση της εκδρομής;

Κάθε διαδρομή μας έχει και μία ιστοριογραμμή, μία ύλη αν θα μπορούσαμε να το πούμε φιλολογίστικα. Αυτή η διαδρομή στηρίζεται στο δεύτερο βιβλίο μου όπου ξετυλίγεται η ιστορία του φιλοσόφου Αριστοτέλη, του μακεδονικού βασιλείου, των ρωμαϊκών χρόνων και του Βυζαντίου μέσα από τα ταξίδια της Έλλης και του Ερμή στη Βόρεια Ελλάδα. Στο σχολείο η συνέχεια της ιστορίας στα παιδιά δεν διδάσκεται ευνόητα. Τα μπερδεύουν με ημερομηνίες και βιβλία γεμάτα με ξύλινες πληροφορίες. Ως παιδί αντιδραστικό μου είχε μείνει απωθημένο αυτό, πως δεν μας μιλούσαν για την ιστορία, τη γεωγραφία και την αρχαία Ελλάδα. όπως ας πούμε μου μιλούσε ένας πολύ αγαπημένος μου συγγενής που αγαπούσε να μας μιλάει για εποχές, αυτοκρατορίες, σημεία κομβικά αλλά και γεωγραφικά. Άνοιγε χάρτες και μας ζητούσε να χαράξουμε ταξίδια στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο. Μας μετέδωσε την αγάπη του και αυτό θέλω να κάνω και εγώ στα παιδιά: να τους μεταδώσω την αγάπη μου γιατί και τα πιο σπουδαία, αν δοθούν σαν αδιάφορη παράδοση μαθήματος είναι απλά μία στείρα γνώση που δεν θα τους χρησιμεύσει πουθενά.

Ποια ήταν η πιο παράδοξη αντίδραση από μικρό εξερευνητή των Αθηνοπεριπετειών έως τώρα;

Μέχρι στιγμής το γέμισμα που μας δίνουν τα παιδιά, οι γονείς και οι δάσκαλοι με τα καλά τους λόγια, τις αγκαλιές και τη χαρά τους είναι μία μοναδική εμπειρία. Έρχονται και ξαναέρχονται, γινόμαστε πλέον μία μεγάλη παρέα που εξερευνά την πόλη μαζί. Ένα αγοράκι πάντα θυμάμαι και χαμογελώ που έχει έρθει σε όλες τις διαδρομές μας, από δύο φορές και έκανε και το παιδικό του πάρτι στις Αθηνοπεριπέτειες και είναι τόσο ενθουσιώδης κάθε φορά. Και μόνο κρατώντας αυτήν την αντίδραση ενός παιδιού που το έχει αγαπήσει τόσο πολύ, γεμίζω ευθύνη και ενέργεια για να σχεδιάσω κι άλλες διαδρομές για τα παιδιά, για να παίζουν και να μαθαίνουν δημιουργικά όπως τους αξίζει!

– Μετά από κάθε Αθηνοπεριπέτεια, πώς μπορούν οι γονείς να εκμεταλλευτούν τα βιβλία σας για να κάνουν κι άλλες δραστηριότητες με τα παιδιά τους;

Στις επισκέψεις στα μνημεία, στα ταξιδάκια τους να τα έχουν μαζί τους και να δίνουν στο/α παιδιά την δυνατότητα να τους ξεναγήσουν σε όλα τα όμορφα και σπουδαία της Ελλάδας μας. Τα ταξίδια σε κάθε βιβλίο έχουν γεωγραφική συνοχή οπότε μπορούν να ζητήσουν από τα παιδιά να οργανώσουν το επόμενο ταξιδάκι τους, να επιλέξουν τα μέρη, τις στάσεις και τα αξιοθέατα. Μπορούν, επίσης, να κάνουν μαζί τους χειροτεχνίες που θα βρουν στο athinoperipeteies.gr στο site μας στην ενότητα δράσεις και φυσικά να κάνουν μαζί τους ταξιδάκια με το μυαλό διαβάζοντας τις περιπέτειες της Έλλης και του Ερμή.